Overdiagnose & overbehandeling van schildklierkanker

PlaceboNocebo 30

Het aantal gevallen van schildklierkanker is wereldwijd heel sterk gestegen. Dat is voor een groot deel het gevolg van overdiagnose, zeggen onderzoekers van de International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk (Vaccarella S, 2016).

Dr. Salvatore Vaccarella en zijn collega’s schatten dat meer dan 470.000 vrouwen en 90.000 mannen tussen 1987 en 2007 onterecht de diagnose van schildklierkanker kregen in twaalf landen waarvan de gegevens beschikbaar waren – Australië, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Korea, Schotland, Zweden en de Verenigde Staten.

In de meeste gevallen ging het om kleine ongevaarlijke gezwelletjes. Bij de meerderheid van de patiënten werd de schildklier weggenomen en bij veel patiënten werden ook lymfeklieren in de nek weggenomen. Veel patiënten kregen ook stralingstherapie. Volgens de onderzoekers hebben deze ingrepen geen enkel voordeel wat betreft de overlevingskansen.

In de periode van 2003 tot 2007 zou in Zuid-Korea 90% van de vrouwen met schildklierkanker overgediagnosticeerd zijn. In de VS, Italië, Frankrijk en Australië is dat naar schatting 70 tot 80% en in de Scandinavische landen, Engeland en Schotland 50%. Dat is volgens de onderzoekers te wijten aan het feit dat men steeds meer aan kankerscreening doet. De nieuwe diagnostische technieken zoals echografie, CT-scans en MRI ontdekken een groot aantal onschuldige knobbeltjes of gezwellen in de schildklier die heel vaak voorkomen bij gezonde mensen en die niet levensbedreigend zijn.

De overdiagnose en onnodige behandeling van schildklierkanker vormt een ernstig gezondheidsprobleem. De schildklier is maar een klein kliertje in de hals, maar ze heeft een belangrijke regulerende functie in het lichaam en ze werkt samen met alle andere hormoonaanmakende klieren en organen. Suppletie met schildklierhormoon kan de werking van de schildklier nooit helemaal nabootsen.

©Hilde Maris

 

Referentie

Vaccarella S, Franceschi S, Bray F, et al. Worldwide Thyroid-Cancer Epidemic? The Increasing Impact of Overdiagnosis. N Engl J Med. 2016 Aug 18;375(7):614-7.

 

 

Ook in PlaceboNocebo 30

3 Zo zien wij het

10 Medisch

18 Medisch

26 Nutriënten

28 Medisch

  • Jicht

    Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl

34 Sport & beweging

38 Fytotherapie

46 Bewustzijn

50 Medicijnen