Darmkanker is de tweede grootste oorzaak van sterfte door kanker, hoewel officieel erkend wordt dat minstens zeventig procent van de gevallen van darmkanker voorkomen kan worden door gezonde voeding en leefstijlfactoren. Het moderne westerse dieet – te veel geraffineerde koolhydraten en suikers, te veel rood en bewerkt vlees, te weinig groenten en fruit, te veel alcohol – in combinatie met een gebrek aan beweging is de belangrijkste reden voor het stijgend aantal gevallen van darmkanker - ook bij jonge mensen - en het stijgend aantal sterfgevallen door darmkanker. Ondanks de zogenaamde vooruitgang in de ontwikkeling van kankermedicijnen is de algemene overleving van uitgezaaide darmkanker de laatste decennia nauwelijks gestegen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 32

3 Zo zien wij het

18 Nutriënten

24 Voeding

28 Metabolisme

34 Epigenetica

38 Fytotherapie

46 Bewustzijn

50 Medicijnen