Depressie

Biochemische & metabole oorzaken

PlaceboNocebo 37

Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door een aanhoudende neerslachtigheid en negatieve gevoelens, gaande van milde ongelukkigheid tot overweldigende wanhoop.

Soms hebben mensen het moeilijk door bepaalde omstandigheden of omdat er iets ingrijpends gebeurt in hun leven. Dat is geen ziekte, dat is normaal. Het vraagt tijd en ruimte om iets te verwerken.

Depressie kan echter ook verschillende lichamelijke oorzaken hebben, zoals een gebrek aan voedingsstoffen, een verstoorde darmflora, chronische ontsteking, hormonale stoornissen, een trage schildklier en het gebruik van bepaalde medicijnen. Er is een wisselwerking tussen de psyche en het lichaam die het vaak moeilijk maakt om de eigenlijke ‘oorzaak’ te achterhalen. Psychische factoren kunnen lichamelijke stoornissen veroorzaken en lichamelijke stoornissen kunnen psychische klachten veroorzaken, waardoor men in een neerwaartse spiraal kan terechtkomen. Biochemische of metabole stoornissen kunnen het moeilijk maken om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken of uit een depressie te geraken. Deze stoornissen herstellen kan de neerwaartse spiraal omkeren.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.