Verschenen in
Middellangeketenvetzuren
Kokosolie, palmpitolie & MCT's
Vetzuren in de voeding worden onder andere ingedeeld volgens de lengte van hun keten, die bepaald wordt door het aantal koolstofatomen waaruit de keten is opgebouwd. Middellangeketenvetzuren zijn vetzuren met een middellange of gemiddelde keten. Ze hebben andere eigenschappen dan vetzuren met een korte of lange keten. Ze worden beter en sneller verteerd en gemakkelijker opgenomen dan langeketenvetzuren. Ze worden niet of veel minder opgeslagen als vet en worden vooral verbruikt voor de aanmaak van energie en warmte. Middellangeketenvetzuren – capronzuur, caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur – zitten vooral in kokosolie en palmpitolie.
Medium Chain Triglycerides (MCT’s) of middellangeketen triglyceriden zijn vetten die uitsluitend bestaan uit middellangeketenvetzuren, meestal caprylzuur en caprinezuur. Ze komen in de natuur maar heel weinig voor. Ze worden in de voedingsindustrie gemaakt omwille van hun unieke eigenschappen. Ze zijn vooral populair bij mensen die willen afslanken en bij sporters. Omdat ze zo gemakkelijk opgenomen worden, zijn ze ook een goede bron van vetten voor mensen met een slechte vetvertering of -opname. Ze worden ook gebruikt voor de behandeling van epilepsie, omdat ze de aanmaak van ketonen stimuleren.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen