Virtual reality hypnose vermindert angst en pijn bij kinderen na een operatie

PlaceboNocebo 44

Hypnose wordt al eeuwen toegepast als therapie en is in de loop van de tijd verfijnd en aangepast aan verschillende benaderingen. Hypnotherapie wordt niet alleen door psychotherapeuten gebruikt, maar ook door artsen en verplegend personeel, om patiënten te helpen zich te ontspannen, om hun angst weg te nemen en voor het verminderen van pijn. Hypnose wordt ook toegepast als natuurlijke verdoving (anesthesie) bij operaties of pijnlijke ingrepen.

Hypnose op grote schaal toepassen in ziekenhuizen is op dit moment niet haalbaar. Daarvoor is nood aan voldoende hypnotherapeuten of opgeleid ziekenhuispersoneel. Bovendien is het tijdrovend, het neemt veel meer tijd in beslag dan een infuus aanbrengen of een medicijn geven.

Virtual reality hypnose is een technologie die wel op grote schaal toepasbaar is. In plaats van een hypnotherapeut wordt de hypnose toegepast via een virtual reality bril en headset. Het voordeel van virtual reality is dat het niet alleen met een stem, maar ook met beelden werkt, wat het voor veel patiënten gemakkelijker maakt omdat ze dan zelf geen beelden moeten oproepen. Veel mensen hebben het moeilijk om positieve, rustgevende beelden op te roepen in een stressvolle situatie.

Deze techniek werd onlangs toegepast bij kinderen die een operatie ondergingen voor scoliose. De helft van de kinderen kreeg naast de standaardmedicatie (pijnstillers en angstremmers) de eerste drie dagen na de operatie elke dag een virtual reality hypnose sessie van twintig minuten. De andere helft kreeg alleen de standaardmedicatie.

De kinderen die de virtual reality hypnose kregen, hadden minder opioïde pijnstillers (20% tegenover 62,5%) en minder angstremmers (37,5% tegenover 100%) nodig dan de kinderen die geen hypnose kregen. Ze hadden gemiddeld lagere doseringen morfine nodig. Ze konden na de operatie eerder opstaan, ze moesten minder vaak overgeven en hun blaaskatheter kon gemiddeld 20 uur eerder verwijderd worden (Guilbert AS, 2018).

©Hilde Maris

Meer info
Hypnotherapie. Een poort naar het onderbewustzijn. PlaceboNocebo 15.

 

Referentie: 

Guilbert AS, Chauvin C, De Melo C, et al. Effect of Virtual Reality Hypnosis on Postoperative Pain and Morphine Consumption after Surgery for Scoliosis: A Retrospective Evaluation in Children. Anesthesiology 2018 from the American Society of Anesthesiologists. Abstract A2375. Presented October 14, 2018.

Ook in PlaceboNocebo 44

3 Zo zien wij het

22 Endocrinologie

28 Nutriënten

  • Inositol

    Grondstof voor belangrijke signaalstoffen

34 Nutriënten

38 Fytotherapie

42 Epigenetica

48 Vragen van de lezers

50 Medicijnen