Verschenen in
Mannelijke onvruchtbaarheid
De kwaliteit van sperma verbeteren met voeding & leefstijl
Mannelijke onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid door een slechte spermakwaliteit is een groeiend probleem in de geïndustrialiseerde wereld. Ongeveer de helft van de vruchtbaarheidsproblemen bij koppels wordt toegeschreven aan mannelijke onvruchtbaarheid. Omdat er geen medicijnen zijn voor het verbeteren van de spermakwaliteit, is het meestal de vrouw die een vruchtbaarheidsbehandeling en kunstmatige bevruchting ondergaat.
Er zijn verschillende factoren die de aanmaak van gezonde zaadcellen en de kwaliteit van sperma kunnen aantasten. Aan sommige van die factoren kan men zelf weinig veranderen, maar een groot deel van de onderliggende oorzaken van onvruchtbaarheid kan aangepakt worden met voeding en leefstijl. De kwaliteit van sperma kan verbeterd worden door de juiste voeding en voedingsstoffen. In veel gevallen kan mannelijke onvruchtbaarheid volledig hersteld worden en is kunstmatige bevruchting niet nodig.
In dit artikel ligt de nadruk op de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid die het gevolg zijn van voeding en leefstijlfactoren, niet van aangeboren anatomische afwijkingen, obstructies of onherstelbare genetische defecten.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen