Mannelijke onvruchtbaarheid

De kwaliteit van sperma verbeteren met voeding & leefstijl

PlaceboNocebo 45

Mannelijke onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid door een slechte spermakwaliteit is een groeiend probleem in de geïndustrialiseerde wereld. Ongeveer de helft van de vruchtbaarheidsproblemen bij koppels wordt toegeschreven aan mannelijke onvruchtbaarheid. Omdat er geen medicijnen zijn voor het verbeteren van de spermakwaliteit, is het meestal de vrouw die een vruchtbaarheidsbehandeling en kunstmatige bevruchting ondergaat.

Er zijn verschillende factoren die de aanmaak van gezonde zaadcellen en de kwaliteit van sperma kunnen aantasten. Aan sommige van die factoren kan men zelf weinig veranderen, maar een groot deel van de onderliggende oorzaken van onvruchtbaarheid kan aangepakt worden met voeding en leefstijl. De kwaliteit van sperma kan verbeterd worden door de juiste voeding en voedingsstoffen. In veel gevallen kan mannelijke onvruchtbaarheid volledig hersteld worden en is kunstmatige bevruchting niet nodig.

In dit artikel ligt de nadruk op de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid die het gevolg zijn van voeding en leefstijlfactoren, niet van aangeboren anatomische afwijkingen, obstructies of onherstelbare genetische defecten.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 45

3 Zo zien wij het

20 Medisch

30 Biochemie

34 Nutriënten

40 Fytotherapie

  • Maca

    Peruviaanse ginseng

44 Ecologie

50 Medicijnen

  • Viagra

    De gewenste & ongewenste effecten van fosfodiësterase-5 remmers