Quercetine, resveratrol & curcumine voor gewichtsverlies

PlaceboNocebo 46

Polyfenolen – bioactieve stoffen die alleen in planten zitten – krijgen steeds meer aandacht voor hun gunstig effect op heel het metabolisme. Ze spelen ook een belangrijke rol in het voorkomen of behandelen van overgewicht. Ze hebben een gunstig effect op de darmflora, de bloedsuikerspiegel, het glucosemetabolisme, de vetverbranding en de verzadiging.

Quercetine, resveratrol en curcumine zijn drie veel bestudeerde polyfenolen met een uitgesproken gunstig effect op alle factoren die bijdragen aan overgewicht en obesitas. Ze vertragen de opname van suikers in het bloed, ze verhogen het verzadigingsgevoel, ze maken de cellen gevoeliger voor insuline, ze verhogen het verbruik van glucose door de cellen, ze remmen de aanmaak van vetcellen en de opstapeling van vetten, ze verhogen de afbraak van vetten en de vetverbranding en ze verhogen de aanmaak en de activiteit van bruin vet (thermogenese).

Het meeste onderzoek naar de effecten van quercetine, resveratrol en curcumine op overgewicht is gedaan bij dieren en in laboratoriumexperimenten (in vitro), maar er zijn ook een aantal studies bij mensen die aantonen dat suppletie met deze voedingsstoffen helpt bij gewichtsverlies, het verlagen van de tailleomtrek en het verminderen van het vetpercentage (Zhao Y, 2017).

Voedingsbronnen van quercetine, resveratrol & curcumine

  • quercetine: appels, druiven, bessen, (rode) uien, asperges, rode sla, paprika, erwten, broccoli, tomaten, groene en zwarte thee, rode wijn
  • resveratrol: rode druiven (schil), rode wijn, bessen, blauwe bessen, bosbessen, veenbessen, cacao, pinda’s, pistachenoten
  • curcumine: kurkuma (Curcuma longa, geelwortel)

©Hilde Maris

Meer info
De natuurlijke behandeling van overgewicht wordt besproken in PlaceboNocebo 36.

Referentie:

Zhao Y, Chen B, Shen J, et al. The Beneficial Effects of Quercetin, Curcumin, and Resveratrol in Obesity. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1459497.

Ook in PlaceboNocebo 46

3 Zo zien wij het

22 Toxiciteit

32 Biochemie

36 Nutriënten

42 Fytotherapie

  • Adaptogenen

    veelbelovend als therapie bij neurodegeneratie

50 Medicijnen

  • Riluzol

    Zenuwbeschermend of neurotoxisch?