Menopauzeklachten

Een hormonaal of een metabool probleem?

PlaceboNocebo 48

Menopauze is het ophouden van de menstruatie en het einde van de vruchtbaarheid bij vrouwen, als gevolg van hormonale wijzigingen. De overgang naar deze nieuwe fase in het leven van een vrouw gaat gepaard met lichamelijke, mentale en psychische veranderingen, die heel normaal zijn.

Voor veel vrouwen verloopt de overgang echter niet probleemloos. Naast de typische opvliegers, die bijna alle vrouwen in mindere of meerdere mate ervaren, kan de veranderende hormonale activiteit heel veel uiteenlopende klachten veroorzaken, die bij elke vrouw anders zijn en die zelfs nog niet helemaal in kaart gebracht zijn. Voor veel vrouwen is deze periode fysiek en mentaal zo moeilijk dat ze medische hulp zoeken, vooral voor opvliegers, slapeloosheid, angst en depressie.

Bij de conventionele behandeling van menopauze ligt de nadruk op hormoonsubstitutie met natuurlijke, synthetische of bio-identieke hormonen. Dat is vaak doeltreffend voor het verminderen van bepaalde menopauzeklachten, maar het heeft ook veel ongewenste gevolgen, vooral op lange termijn.

Menopauzeklachten zijn niet zozeer een gevolg van een daling van oestrogeen en progesteron, maar vooral van een verstoorde activiteit van oestrogeen, progesteron en andere hormonen, als gevolg van metabole stoornissen, nutriëntentekorten, een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde leefstijl. Een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl kunnen de klachten van de overgang naar de menopauze tot een minimum beperken en in de jaren na de menopauze beschermen tegen degeneratieziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en kanker.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.