Druivenpitextract beschermt tegen hart- en vaatziekten

PlaceboNocebo 49

Druivenpitten of wijnpitten, de zaden van druiven (Vitis vinifera), zijn rijk aan flavonoïden, vooral oligomere proanthocyanidinen (OPC’s). OPC’s behoren tot de krachtigste antioxidanten in de voeding. Ze werken sterker dan vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Ze hebben ook een ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, vaatverwijdende, antiallergische en antikankerwerking.

Druivenpitextract beschermt de bloedvaten tegen beschadiging en voorkomt broze en lekkende haarvaatjes. Het wordt daarom veel gebruikt voor doorbloedingsstoornissen en aandoeningen van de bloedvaten.

Druivenpitextract heeft ook verschillende metabole effecten. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel, verlaagt cholesterol en triglyceriden en voorkomt oxidatie van LDL-cholesterol. Het heeft een anti-atherogene werking, het voorkomt de vorming van atherosclerotische plaque (het dichtslibben en verharden van aders).

Druivenpitextract verlaagt ook een te hoge bloeddruk, vooral bij jonge mensen, mensen met obesitas en mensen met metabole aandoeningen (Zhang H, 2016).

Druivenpitextract rijk aan OPC’s beschermt niet alleen tegen plaquevorming, maar kan ook bestaande plaque verminderen. In een onderzoek kreeg een groep mensen met plaque of vernauwde bloedvaten dagelijks 200 mg druivenpitextract, terwijl een andere groep alleen advies kreeg om hun leefstijl aan te passen. Ze werden twee jaar opgevolgd. Bij degenen die het druivenpitextract namen, verminderde de progressie van de vaatvernauwing en verminderde de plaque. Hoe langer de behandeling duurde, hoe beter het resultaat. Bij sommige patiënten verdween de plaque. In de groep die het druivenpitextract nam, waren er aanzienlijk minder gevallen van miniberoerte, minder ziekenhuisopnamen voor angina pectoris (verminderde zuurstoftoevoer naar het hart) en minder ingrepen om de bloedvaten te verwijden (dotteren, stents) (Cao AH, 2015).

©Hilde Maris

Meer info
Druivenpitextract. De veelzijdige werking van OPC’s. PlaceboNocebo 31.
Atherosclerose. Oxidatieve stress & inflammatie in de hoofdrol. PlaceboNocebo 27.

 

Referenties

  1. Cao AH, Wang J, Gao HQ, et al. Beneficial clinical effects of grape seed proanthocyanidin extract on the progression of carotid atherosclerotic plaques. J Geriatr Cardiol. 2015 Jul;12(4):417-23.
  2. Zhang H, Liu S, Li L, et al. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;95(33):e4247.

Ook in PlaceboNocebo 49

20 Medisch

34 Immuniteit

40 Fytotherapie

44 Ecologie

46 Fytotherapie

  • Oregano

    Een fytobioticum met een gunstig effect op de darmflora & de immuniteit

50 Medicijnen