Een hoge inname van flavonolen beschermt tegen alzheimer

PlaceboNocebo 50

Veel groenten, fruit en noten eten en regelmatig (groene) thee of kruidenthee drinken wordt beschouwd als een belangrijke maatregel om gezond te blijven en om de hersenen gezond te houden. Vooral de flavonoïden worden gelinkt aan een betere gezondheid.

Kampferol, isorhamnetine en myricetine behoren tot de flavonolen, een onderklasse van de flavonoïden. Deze stoffen zijn minder bekend dan hun familielid quercetine, dat heel veel onderzocht is en omwille van zijn veelzijdige gezondheidseffecten ook als supplement verkrijgbaar is. Quercetine wordt beschouwd als een van de beste stoffen voor de preventie van alzheimer en andere neurodegeneratieziekten (Zaplatic E, 2019).

Een hoge inname van flavonolen met de voeding is in verschillende studies gelinkt aan een verlaagd risico op dementie en alzheimer. In een recent onderzoek stelde men vast dat mensen met een hoge inname van kampferol, myricetine en isorhamnetine 48% minder kans hadden om alzheimer te krijgen, vergeleken met mensen met een lage inname van deze stoffen. Dit stond los van andere voedingsfactoren, leefstijlfactoren (zoals fysieke en mentale activiteiten) en genetische factoren (zoals het ApoE-ε4 gen).

Een hoge inname van voeding rijk aan kampferol gaf 50% minder kans op alzheimer en isorhamnetine en myricetine waren beide gelinkt aan een 38% verlaagd risico (Holland TM, 2020).

Hoewel een hoge inname van flavonolrijke voeding een duidelijk beschermend effect heeft op het ontstaan van alzheimer, kunnen ook andere stoffen die in dezelfde voeding zitten bijdragen aan dit effect. Een enkele stof heeft nooit zo’n brede werking als het totaalpakket van een voedingsmiddel en van een volledig voedingspatroon. Flavonolrijke voeding is slechts een stukje van de totale puzzel van een gezonde leefstijl, die niet alleen bestaat uit gezonde voeding, maar ook uit beweging, mentaal stimulerende activiteiten, een goede nachtrust en het vermijden of verminderen van stress.

Flavonolen

quercetine, kampferol, myricetine, isorhamnetine, fisetine

Voedingsbronnen van flavonolen

Groene bladgroenten, boerenkool, spinazie, broccoli, spruiten, rucola, peterselie, (blauwe) bessen, rode uien, appels, rode wijn, groene en zwarte thee, olijfolie, tomaten(saus)

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Holland TM, Agarwal P, Wang Y, et al. Dietary flavonols and risk of Alzheimer dementia [published online ahead of print, 2020 Jan 29]. Neurology. 2020;10.1212/WNL.0000000000008981.
  2. Zaplatic E, Bule M, Shah SZA, Uddin MS, Niaz K. Molecular mechanisms underlying protective role of quercetin in attenuating Alzheimer's disease [published correction appears in Life Sci. 2019 Aug 15;231:116616]. Life Sci. 2019;224:109–119.

Ook in PlaceboNocebo 50

10 Medisch

18 Medisch

26 Medisch

28 Voeding

38 Dierengeneeskunde

46 Fytotherapie

50 Medicijnen