Acetyl-L-carnitine beschermt de hersenen & het zenuwstelsel

PlaceboNocebo 51

Carnitine is een afgeleide van het aminozuur lysine. Het is nodig voor de vetverbranding, voor de aanmaak van energie, voor een goede werking van de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren en het speelt een rol in de immuniteit.

Acetyl-L-carnitine (ALC) is de actieve vorm van carnitine. Het beschermt de hersenen en het zenuwstelsel tegen beschadiging door zuurstofgebrek en traumatische letsels. Het is niet alleen een zenuwbeschermer, het heeft ook een diepgaand effect op verschillende hersenfuncties. Acetyl-L-carnitine verhoogt de energieaanmaak en beschermt tegen oxidatieve stress. Het is een bron van acetyl, een molecule die ingebouwd kan worden in neurotransmitters zoals acetylcholine, glutamaat, glutamine en GABA, die belangrijk zijn voor alle hersenfuncties. Acetyl wordt ook ingebouwd in vetten die een beschermlaag rond de zenuwcellen vormen (myeline) en de zenuwgroei stimuleren (Veronese N, 2018).

Acetyl-L-carnitine kan in normale omstandigheden aangemaakt worden uit carnitine. De aanmaak van acetyl-L-carnitine wordt gestimuleerd door vasten en intensieve beweging (Adeva-Andany MM, 2017). De aanmaak wordt verlaagd door oxidatieve stress, een gebrek aan antioxidanten, overgewicht en diabetes (Liu J, 2002; Seiler SE, 2014).

Wanneer de aanmaak van acetyl-L-carnitine te laag is, kan dat uiteenlopende gevolgen hebben, onder andere hersenaandoeningen, neurologische ziektebeelden en depressie. Suppletie met acetyl-L-carnitine kan in dat geval aangeraden zijn om de hersenen en het zenuwstelsel te beschermen en neurologische en neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen.

©Hilde Maris

Meer info
Carnitine. Vetverbranding, energieaanmaak & gezonde zenuwen. PlaceboNocebo 29.

 

Referenties

  1. Adeva-Andany MM, Calvo-Castro I, Fernández-Fernández C, et al. Significance of l-carnitine for human health. IUBMB Life. 2017 Aug;69(8):578-594.
  2. Liu J, Killilea DW, Ames BN. Age-associated mitochondrial oxidative decay: improvement of carnitine acetyltransferase substrate-binding affinity and activity in brain by feeding old rats acetyl-L- carnitine and/or R-alpha -lipoic acid. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002 Feb 19;99(4):1876-81.
  3. Seiler SE, Martin OJ, Noland RC, et al. Obesity and lipid stress inhibit carnitine acetyltransferase activity. J Lipid Res. 2014 Apr;55(4):635-44.
  4. Veronese N, Stubbs B, Solmi M, Ajnakina O, Carvalho AF, Maggi S. Acetyl-L-Carnitine Supplementation and the Treatment of Depressive Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis. Psychosom Med. 2018;80(2):154‐159.

Ook in PlaceboNocebo 51

3 Zo zien wij het

10 Immuniteit

22 Medisch

36 Voeding

44 Metabolisme

48 Cosmetica