Verschenen in
Tomatensap gezonder maken met omega-3 vetzuren
Vers geperst tomatensap is niet alleen lekker, het heeft ook een gunstig effect op de gezondheid. Tomatensap zit vol antioxidanten die de schadelijke werking van vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen zijn moleculen die andere moleculen in het lichaam beschadigen door oxidatie (aantasting door zuurstof). Antioxidanten zijn stoffen die deze oxidatie tegengaan (anti-oxidatie). Tomatensap is rijk aan de zogenaamde carotenoïden die beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Eén van de carotenoïden, lycopeen, staat zelfs bekend als een effectieve prostaatbeschermer. De carotenoïden worden beter opgenomen wanneer ze samen met vetten worden gegeten.
Spaanse wetenschappers wilden weten of tomatensap gezonder was als het verrijkt werd met omega-3 vetzuren. Ze lieten een groep gezonde vrouwen twee weken lang 500 ml tomatensap per dag drinken. Een andere groep gaven ze 500 ml tomatensap dat verrijkt was met 250 mg omega-3 vetzuren (EPA, eicosapentaeenzuur, en DHA, docosahexaeenzuur).
Een bloedonderzoek aan het einde van de test onthulde dat het met omega-3 verrijkte tomatensap een positiever effect had op de bloedvaten. De combinatie van antioxidanten en omega-3 zorgde voor schone en elastische bloedvaten.
Wie ten volle wil profiteren van de gezonde effecten van tomatensap, kan er misschien voortaan een eetlepel vlaszaadolie (lijnzaadolie) of visolie aan toevoegen.
©Hilde Maris
Meer info
Tomaten. Bron van natuurlijke chemopreventieve stoffen. PlaceboNocebo 22.
Essentiële vetzuren. PlaceboNocebo 13.
Referentie
García-Alonso FJ, Jorge-Vidal V, Ros G, Periago MJ. Effect of consumption of tomato juice enriched with n-3 polyunsaturated fatty acids on the lipid profile, antioxidant biomarker status, and cardiovascular disease risk in healthy women. Eur J Nutr. 2011 Jul 14.