Verschenen in
Huilbaby’s door gebrek aan vitamine B12?
Het is niet altijd duidelijk waarom sommige baby’s zo veel huilen. Nederlandse onderzoekers menen dat het te maken heeft met voedingstekorten tijdens de ontwikkelingsfase van de foetus. Ze gingen na of er een verband was tussen een huilbaby en de vitamine B12 en foliumzuurstatus van de moeder tijdens de zwangerschap.
Bij bijna 3000 vrouwen werd de vitamine B12- en foliumzuurconcentratie in het bloed gemeten rond de derde maand van de zwangerschap. Na de bevalling werd nagegaan of hun baby al dan niet een huilbaby was. Een baby werd als huilbaby beschouwd als hij gemiddeld meer dan drie uur per dag huilde. Vrouwen met de laagste vitamine B12-concentratie hadden maar liefst acht keer meer kans op een huilbaby, vergeleken met vrouwen met de hoogste B12-waarden in hun bloed.
Een tekort aan B12 tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat het zenuwstelsel van de baby zich onvoldoende ontwikkelt. Het slaap-waakritme van de baby is niet voldoende gerijpt bij een vitamine B12-tekort, en het slaaphormoon melatonine wordt niet helemaal vrijgegeven. Een gebrek aan B12 kan ook de productie van myeline in de hersenen verminderen. Myeline is een stof die de zenuwcellen beschermt. Een gebrek aan myeline leidt, net als een melatoninetekort, tot slapeloosheid.
B12, B6 en foliumzuur zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel en de regeneratie van zenuwcellen. Dat er in deze studie geen verband werd gevonden met foliumzuur, heeft wellicht te maken met het advies om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te nemen. De meeste vrouwen nemen tegenwoordig foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap en velen zelfs ervoor al. Het verband met B6 werd niet onderzocht.
Het advies om extra foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap te nemen is wellicht aan herziening toe. Een combinatie van foliumzuur, vitamine B12 en B6 lijkt een betere keuze om neurologische complicaties te voorkomen.
- Een B12-tekort komt heel veel voor, maar wordt vaak niet herkend.
- Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten in aanzienlijke hoeveelheden: lever, eieren, kaas, vlees, vis, melk - net die producten die men moet beperken. Chlorella en andere algen zijn een goede plantaardige bron van B12. Ook de traditionele Aziatische gefermenteerde sojabonen - natto, miso en tempeh - bevatten B12.
- B12 wordt normaal aangemaakt in de darmen, op voorwaarde dat de intestinale microflora en de darmfunctie optimaal zijn, wat bij de meeste mensen niet het geval is.
- Micro-organismen in de bodem produceren B12. Deze blijven normaal aan de wortelgroenten hangen. Met de industrialisatie van de voedselproductie en de overdreven hygiëne werd deze bron van vitamine B12 uitgeschakeld.
- Suppletie met methylcobalamine zuigtabletten is de beste manier om een tekort te voorkomen of te herstellen: 1.000 tot 5.000 µg per dag. Raadpleeg een arts of therapeut voor de optimale dosis.
©Hilde Maris
Meer info
Vitamine B12. Een stof om niet meer te vergeten. PlaceboNocebo 10.
Referentie
Goedhart G, van der Wal MF, van Eijsden M, Bonsel GJ. Maternal vitamin B-12 and folate status during pregnancy and excessive infant crying. Early Hum Dev. 2011 Apr;87(4):309-14.