Vitamine B12

Een stof om niet meer te vergeten

PlaceboNocebo 10

Vitamine B12 of cobalamine is de meest complexe vitamine en bovendien de enige vitamine die deels mineraal is. Midden in de complexe structuur van de vitamine zit namelijk het mineraal kobalt. Het is dit mineraal dat de vitamine haar donkerrode kleur geeft, waardoor ze ook wel eens de mooiste vitamine wordt genoemd.

Lange tijd stond vitamine B12 bekend om haar rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, DNA en RNA. Een gebrek aan B12 werd vroeger alleen aan bloedarmoede gelinkt. Later ontdekte men dat deze B-vitamine veel meer belangrijke functies heeft. Recent onderzoek toont aan dat voldoende vitamine B12 beschermt tegen dementie, de zenuwcellen gezond houdt en regenereert, beschermt tegen atherosclerose en diabetes, de immuniteit verhoogt en zelfs kanker voorkomt. B12 is samen met de andere B-vitaminen onontbeerlijk voor een goede hersenfunctie en een gezond zenuwstelsel.

Een heel groot deel van de bevolking heeft een gebrek aan vitamine B12, maar dat wordt zelden vastgesteld. Bij veel hersen- en zenuwaandoeningen blijkt B12-suppletie de magische sleutel, die helaas vaak (te) laat gevonden wordt.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 10

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

30 Fytotherapie

  • Lavendel

    Natuurlijk alternatief voor kalmeermiddelen en pijnstillers

34 Leefstijl

36 Medicijnen

39 Recept

44 Bewustzijn