Verschenen in
Knoflook effectiever dan antibiotica bij voedselvergiftiging
Campylobacter jejuni is een van de belangrijkste bacteriën die verantwoordelijk zijn voor maag- en darmklachten na het eten van (half) rauwe kip of voedingsmiddelen die besmet worden tijdens het bereiden van kip. Campylobacter zou wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging zijn. Een gezonde darmflora biedt de beste bescherming tegen dit soort bacteriën, maar ook knoflook is een goed natuurlijk antibioticum.
Bacteriën kunnen biofilms vormen, dat wil zeggen dat ze zichzelf bedekken met een slijmerig soort vlies, dat hen duizend keer meer resistent maakt tegen antibiotica dan vrije cellen. Diallyl sulfide, een zwavelhoudende stof in knoflook, blijkt veel effectiever in het doden van bacteriën dan antibiotica.
Je kan knoflook(extract) inwendig gebruiken als een natuurlijke beschermer, je kan knoflook(sap) gebruiken voor het reinigen van keukenmateriaal en je kan het uiteraard ook toevoegen aan je gerechten om de kans op voedselvergiftiging te minimaliseren.
Voor de voedingsindustrie is diallyl sulfide een veilig en effectief additief om de potentiële groei van bacteriën in voorverpakte voedingsmiddelen te voorkomen.
©Hilde Maris
Meer info
Knoflook. Een veelzijdige geneeskrachtige bol. PlaceboNocebo 28.
Antibioticaresistentie. Probiotica als alternatief. PlaceboNocebo 33.
Referentie
Lu X, Rasco BA, Jabal JM, et al. Investigating antibacterial effects of garlic (Allium sativum) concentrate and garlic-derived organosulfur compounds on Campylobacter jejuni by using Fourier transform infrared spectroscopy, Raman spectroscopy, and electron microscopy. Appl Environ Microbiol. 2011 Aug;77(15):5257-69.