Verschenen in
Een kater voorkomen
Schadelijke effecten van alcohol beperken met supplementen
Er is veel discussie over de vraag of matige alcoholconsumptie gezond of ongezond is. Het is niet eenvoudig om daar een antwoord op te geven dat voor iedereen geldt. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel en wat je drinkt en hoe je leefstijl er voor de rest uitziet, maar het effect van alcohol wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je lichaam alcohol afbreekt. Wanneer de lever in staat is om alcohol efficiënt af te breken, zullen de schadelijke effecten beperkt blijven. Wanneer alcohol niet efficiënt afgebroken wordt, kan heel wat schade aangericht worden in het lichaam. De meest voelbare schade is de kater de volgende ochtend, maar er zijn ook gevolgen die pas op lange termijn voelbaar worden.
Of je alcohol al dan niet efficiënt afbreekt, heeft voor een deel te maken met genetische factoren, maar vooral met de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen en van andere toxische stoffen.
Dit artikel is geen pleidooi voor of tegen het drinken van alcohol, wel voor het nemen van beschermende maatregelen als je ervoor kiest om (veel) alcohol te drinken.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen