Verschenen in
Vlees vervangen door noten verlaagt het risico op zwangerschapsdiabetes
Bij diabetes of ‘suikerziekte’ denkt men spontaan aan het verlagen van suikers (koolhydraten) in de voeding. Zwangere vrouwen met een hoge bloedsuikerspiegel wordt daarom vaak aangeraden om koolhydraten (brood, pasta, gebak) te vervangen door eiwitten om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat dierlijke eiwitten (vlees, vis, gevogelte) het risico op diabetes verhogen en plantaardige eiwitten (noten, zaden, peulvruchten) beschermen tegen diabetes.
In een recent onderzoek bij zwangere vrouwen vond men eenzelfde trend. Voor elke 5% van het aantal calorieën uit koolhydraten die vervangen worden door vlees, stijgt de kans op zwangerschapsdiabetes met 29%. Vijf procent van het aantal calorieën uit dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten verlaagt het risico met 51%.
Rood vlees blijkt de ongezondste keuze. Een hoge inname van rood vlees verdubbelt de kans op zwangerschapsdiabetes. Rood vlees vervangen door gevogelte, vis, noten en peulvruchten verlaagt het risico aanzienlijk. Noten scoren het hoogst als beschermende voeding.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap is normaal omdat het suikermetabolisme verandert. Voor de groei van de baby zijn veel energie en voedingsstoffen nodig. Bepaalde hormonen in de placenta zorgen voor een verhoogde aanvoer van nutriënten - waaronder glucose - naar de baby. Andere hormonen moeten voorkomen dat de bloedsuikerspiegel van de moeder te laag zakt. Ze remmen de activiteit van insuline en veroorzaken dus eigenlijk insulineresistentie.
Insulineresistentie tijdens de zwangerschap
is een normale aanpassing van het lichaam
aan een bijzondere omstandigheid
Insulineresistentie tijdens de zwangerschap wordt algemeen beschouwd als een pathologische of abnormale ontwikkeling. Het is echter een normale aanpassing van het lichaam aan een bijzondere omstandigheid. Insulineresistentie is een belangrijk mechanisme om de bloedsuikerspiegel van de moeder hoog te houden tijdens vasten of een gebrek aan voedsel, zodat het kind permanent van voeding en energie voorzien kan worden. In deze moderne tijden met een overvloed aan voedsel kan dit mechanisme echter negatieve gevolgen hebben, vooral wanneer zwangere vrouwen ‘voor twee eten’.
Zwangerschap is niet de oorzaak van zwangerschapsdiabetes. Het is een omstandigheid die het risico op diabetes verhoogt wanneer andere risicofactoren al aanwezig zijn. Preventieve maatregelen zijn in deze periode nog belangrijker dan in ‘normale’ omstandigheden.
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van zwangerschapsdiabetes
- te veel eten
- te veel geraffineerde koolhydraten en suikers
- te veel dierlijke eiwitten (vlees, rood vlees)
- te weinig omega-3 vetzuren
- te weinig vezels
- gebrek aan vitaminen, mineralen, polyfenolen, flavonoïden
- onvoldoende beweging
- een verstoorde darmflora
- gluten, koemelk en andere voedingsmiddelen waar men allergisch of intolerant voor is
- medicijngebruik, roken, alcohol
- stress
- overgewicht
- genetische aanleg voor diabetes
- slechte pancreasfunctie
©Hilde Maris
Meer info
Diabetes & metabool syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.
Referentie
Bao W, Bowers K, Tobias DK et al. Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus: A prospective cohort study. Diabetes Care. 2013 Feb 1.