Verschenen in
Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?
Het beste boek dat ik ooit gelezen heb is ‘De bevrijdende kracht van emoties’ van Riet Okken. Een heel helder, vlot, fijngevoelig en diepgaand boek. Alleen al het lezen was bevrijdend! (Anja G.)
Het beste boek dat ik ooit gelezen heb is ‘De zwarte met het witte hart’ van Arthur Japin. Het bevestigde wat ik al mijn hele leven voelde en nooit helemaal goed kon verwoorden; sindsdien wel. Het zette voor mij de puntjes op de i. Bijvoorbeeld; zwart is niet alleen zwart en wit is niet alleen wit, het meeste is grijs. Maar ook: je kunt niet straffeloos met levende wezens marchanderen en ‘verhuizen’. Iemand van wie alle voorgaande generaties zijn opgegroeid in een bepaalde omgeving, kan niet straffeloos verhuizen naar een totaal andere omgeving, met totaal andere voeding. Dit gaat ten koste van haar/zijn metabolisme, dus ook gezondheid, enz. Dit is absoluut niet racistisch bedoeld, maar m.i. een vaststelling van een feit. (M. Zerbst)
‘Stoppen met roken’ van Alan Carr. Dankzij dit boek ben ik sinds 19 jaar ex-roker. En ‘Wat je niet mag weten over je gezondheid’ Dr. Gabor Lenkei (Héééééél grote ogen krijg je ervan!). Ik ben toen mijn antidepressiva beginnen afbouwen, ik heb er 9 maanden over gedaan, en het is ook gelukt! Ik ween wel meer dan voordien, maar dat is gezond. Wenen wast namelijk de ziel! (Christelle DC)
‘Kanker is geen ziekte maar een overlevingsmechanisme’ van Andreas Moritz (Toon W.)
Ik heb al veel inspirerende boeken gelezen maar het boek dat ik driemaal na elkaar heb gelezen en me nog steeds diep ontroerde was ‘Reis naar het binnenste van de ziel’ door Oriah Mountain Dreamer. Het gaat over de zoektocht van een vrouw naar zichzelf, zo puur geschreven, zo eerlijk en diep ontroerend, hoe ze tot de essentie komt! Voor mij een boek om te koesteren! (Marleen D.)
Mijn interessantste boek van de laatste jaren was ‘Bad Science’ van Ben Goldacre (anoniem).
Het moet in het begin van de jaren '80 geweest zijn dat ik het boek ‘Sri Aurobindo of het avontuur van het bewustzijn’ gelezen heb. Tijdens het lezen voelde ik in m'n hoofd ter hoogte van de fontanel een licht pulserende gewaarwording. Eerst dacht ik dat ik het me inbeeldde omdat het in het boek ging over een hoger bewustzijn maar wanneer ik stopte met lezen en de gewone dagelijkse bezigheden hervatte met het komen en gaan van gedachten ebde dat gevoel weg. Ik volgde in die tijd yoga en wanneer de lerares tijdens een meditatie oefening vroeg om met de aandacht op een bepaalde plaats in het lichaam te blijven lukte dat niet al te best, gedachten kwamen en haalden me uit m'n concentratie. Het is door gebruik te maken van dat pulserende gevoel dat ik me kon concentreren zonder dat er gedachten kwamen die de aandacht afleidden. Later heb ik deze vaardigheden gebruikt om te pendelen en aan zelfgenezing te doen. Het is dus dankzij dit boek dat ik zonder gedachten kan zijn. Dat is toch wel speciaal! (Jef V.)
‘De zetel van de Ziel’ van Gary Zukav is een prachtig liefdevol en heel wijs boek! (Debby)
‘Gods Geuzen’ van Jan de Hartog gaf mij ooit (lang geleden) een ander zicht op het leven. (Marie-Henriette V.)
‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov. Drie verhalen in één. Scherpe satire, humor en een aangrijpende liefdesgeschiedenis in een veelzijdig boek. De duivel en zijn trawanten maken Moskou onveilig en leren vooral de meelopers van het regime en de angsthazen een gepast lesje. De mooie dappere Margarita is op zoek naar haar geliefde en biedt zich aan als gastvrouw op het bal van de duivel in ruil voor de hereniging met haar grote liefde. De Meester, Margarita’s geliefde, belandt in een instelling voor krankzinnigen omwille van een controversiële roman die hij schreef over Pontius Pilatus en Jezus. Het heeft mijn leven niet veranderd, maar het verhaal heeft me nooit meer losgelaten. Ik lees het om de zoveel tijd weer opnieuw en het laat me steeds weer achter met een inwendige glimlach. (Hilde M.)
'De hele olifant in beeld' van Marja de Vries. Op heel verhelderende wijze krijg je inzichten in de natuurwetten. De auteur verbindt informatie uit de verschillende geloofstradities en de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken op een zodanige manier dat het kwartje valt. Een uniek standaardwerk. (Pauline N.)
‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Een prachtig veelzijdig verhaal over een engel die naar de aarde gestuurd wordt met een missie. Scherp, grappig, ontroerend, meeslepend. Kortom: een boek dat alles heeft wat een boek moet hebben. Een boek dat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland. (Hans V.)
‘De Vier inzichten’ van Miguel Ruiz. Wijsheid van de Tolteken. Zo’n eenvoudig principe. Allesomvattend. Klein boekje, maar groots aan waarde. Niet zo simpel om naar te leven. (Greta D.)
‘De voedselzandloper’ van Chris Verburgh. (Wim G.)
Het boek dat mij altijd weer opnieuw kan inspireren, ontroeren en blij maken is 'De alchemist' van Paulo Coelho. Het lijkt misschien een eenvoudig sprookje, maar het is een pareltje van wijsheid en toegankelijk voor alle leeftijden. (Désirée F.)
Ik kan wel stellen dat het boek ‘Gesprekken met God’ van Neale Donald Walsch mijn leven veranderd heeft. Door dit boek kwam ik te weten dat God een God is van liefde en vergeving. Niet een God die oordeelt, veroordeelt en straft. Iedereen, (gelijk welk ras, geslacht, seksuele voorkeur, ...) kan op elk moment in zijn leven vergeving krijgen van God en zich herpakken. De hel bestaat niet zoals wij als kinderen werden opgedrongen, het is wat de mensen ervan gemaakt hebben door de bijbel verkeerd te interpreteren. Ik kan wel zeggen dat dit heel veel angst bij me heeft weggenomen en ik me nu veel beter in mijn vel voel. We zijn allemaal onderweg, elk op zijn eigen mooie manier en dat is goed... (Mia D.)
Sonja Kimpen haar boeken over voeding hebben mij leren nadenken over hoe wij omspringen met wat we in ons lijf stoppen. Ze heeft volgens mij onterecht veel kritiek gekregen omdat ze geen opleiding als diëtist had, ze heeft eigenlijk wat we diep vanbinnen allemaal al wisten nog eens duidelijk op papier gezet.
Het boek van Louise L. Hay ‘Je kan je leven helen’ heeft een extra dimensie gegeven aan mijn psychologisch denken. Beide dames zou ik willen bedanken daar ze me toch wel inzichten hebben gegeven om mezelf te kunnen genezen.(Leen D.)
Het mooiste boek dat ik gelezen heb is ‘Angst of Liefde? Dat is de vraag…’ van Pim Visser. Een heel compact boekje (100 pagina’s) over communicatie, gekoppeld aan de vraag hoe je in het leven staat; word je gestuurd door angst of door liefde? In het boek worden thema’s behandeld als vragen stellen, luisteren, dialoog en het geven en krijgen van feedback. De theorie wordt compact uitgelegd aan de hand van pakkende voorbeelden. Het boekje is rijkelijk voorzien van inspirerende citaten en metaforische verhalen uit allerlei religieuze en spirituele bronnen. Op een heel ontspannen en eenvoudige manier heeft het boekje mij bewust gemaakt van mijn eigen communicatie op het werk en in het dagelijks leven thuis. Ook in de omgang met mijn kinderen is het boek een bron van inspiratie. Een echte aanrader! (Melanie Z.)