Verschenen in
Rode bietensap verlaagt de bloeddruk
Rode bieten en hun sap zijn net als groene bladgroenten rijk aan nitraat. Nitraat (NO3) in de voeding wordt door de darmbacteriën omgezet in nitriet (NO2). Wanneer er meer nitriet in het bloed circuleert, worden de bloedvaten verwijd (vasodilatatie) en daalt de bloeddruk.
In een recente studie testten onderzoekers het effect van bietensap op de bloeddruk van patiënten met een hoge bloeddruk: een bovendruk van 140-159 en/of een onderdruk van 90-99 mmHg. De proefpersonen moesten ofwel 250 ml nitraatrijk bietensap drinken ofwel 250 ml water. Het bietensap verhoogde de hoeveelheid nitriet in het bloed met 50%. Deze dosis doet een normale bloeddruk niet dalen.
De systolische bloeddruk (bovendruk) van de proefpersonen was tussen drie en zes uur na het drinken van het bietensap gemiddeld 11,2 mmHg gedaald. Bij diegenen die water dronken was dat 0,7 mmHg. De diastolische bloeddruk (onderdruk) van de bietensapdrinkers daalde in de eerste zes uur gemiddeld met 9,6 mmHg. Ze hadden 24 uur na hun drankje nog altijd een lagere bloeddruk, gemiddeld 7,2 mmHg lager dan voor ze het bietensap dronken.
Dr. Ahluwalia, die het onderzoek leidde, zegt dat bietensap een heel effectief, gezond en goedkoop middel is tegen hoge bloeddruk. Ze meent dat nitraten wellicht de reden zijn waarom van alle groente- en fruitsoorten groene bladgroenten de grootste bescherming bieden tegen hartaanval en beroerte. Groene bladgroenten zijn de rijkste bron van nitraten in onze voeding.
Men heeft lange tijd gedacht dat nitraten en nitrieten schadelijk waren, maar men begint steeds meer gezonde eigenschappen van deze stoffen te ontdekken.
©Hilde Maris
Meer info
Hoge bloeddruk. PlaceboNocebo 27.
Rode biet. Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond? PlaceboNocebo 11.
Referentie
Ghosh SM, Kapil V, Ahluwalia A, et al. Enhanced Vasodilator Activity of Nitrite in Hypertension: Critical Role for Erythrocytic Xanthine Oxidoreductase and Translational Potential. Hypertension. 2013 Apr 15.