Verschenen in
Moeten scholen en bedrijven gezonde voeding aanbieden?
Ik werk in een tehuis voor blinden en slechtzienden. Wij krijgen als personeel gratis water en fruit aangeboden (hoewel ik niet erg hoog oploop met het ‘gezonde’ van fruit dat maanden ligt te conserveren en dan pas in een winkel terechtkomt). Op school zouden frisdrank en snoep sowieso niet mogen aangeboden worden, wel veel water en dan ook nog eens gratis. Ik zou zelfs verder gaan: verbod op het meebrengen van frisdrank en snoep als tussendoortjes. Wat maaltijden betreft, zowel op school als op het werk: die zouden vanzelfsprekend gezond moeten zijn, en daar mag men geen cent meer voor vragen. Integendeel, maak de minder gezonde dingen duurder! (Hika L.)
Vroeger nam ik altijd zelf maaltijden mee, of maakte ik zelf een salade op mijn werk (daar was gelukkig de mogelijkheid voor). Nu werk ik vanuit huis en mijn kinderen komen uit school naar huis om te eten. Ik zou het wel fijn vinden voor die mensen die van werk/school afhankelijk zijn dat ze ook gezond kunnen eten. Maar dan wel echt gezond en geen ‘broodje gezond’ met mayonaise enz. Wat gezond is, daar verschillen de meningen nogal over en is ook per individu verschillend (denk aan allergieën). Dus ja, ik vind dat er alleen gezonde voeding (biologisch, glutenvrij, voeding die voedzaam is in plaats van vult) aangeboden moet worden en ben bereid daar meer voor te betalen (dat doe ik ook privé door zoveel mogelijk biologisch te eten).
Maar ik vind ook dat de regering biologisch moet stimuleren door subsidies en reguliere voeding niet meer. Wanneer alle boeren biologisch gaan produceren hoeven we niet meer te kiezen en kan het ook voordeliger. Iedereen wint daar uiteindelijk bij, mens, dier en milieu.
Soep op het werk en op school komt vaak uit pakjes met weliswaar goedgekeurde hulpstoffen (e-nummers) die vaak toch schadelijk zijn voor onze gezondheid. Terug naar de natuur, echte soep in plaats van soep uit pakjes en onbewerkt voedsel. (Joyce Vivian K.-B.)
Het is inderdaad schrijnend om te zien hoe de scholen omgaan met de gezondheid van onze kinderen. Ik zie natuurlijk enkel wat er gebeurt in de scholen waar mijn kinderen leren. In de lagere school worden kinderen half verplicht om een drankje te consumeren tijdens de pauzes om de schoolkassa te sponseren, dat komt dan natuurlijk op de schoolrekening. Ze bieden dan diverse fruitsappen (appelsap, sinaasappelsap) en zoete melkproducten (fristi, chocomelk) aan. Water kunnen ze eventueel ook drinken aan de waterfontein buiten maar dat kost natuurlijk meer moeite om daar naartoe te gaan en deze wordt tijdens de vorst drooggelegd. Op de speelplaats van de middelbare school zie ik snoep- en frisdrankautomaten staan. Als mijn kinderen hiervan willen nemen, dienen ze daarvoor hun zakgeld aan te spreken. Volgens mij zouden ze in die automaat ook perfect noten of fruit kunnen verkopen. Mochten er enkel gezonde dingen aangeboden worden, dan ben ik inderdaad bereid om de kinderen een extra centje mee te geven om iets ‘vers’ te consumeren. Ik vind het gek dat men het verband nog niet legt met de welvaartsziekten waarmee de maatschappij tegenwoordig kampt zoals diabetes, reuma, hart- en vaatziekten, … (Leen D.)
Ik ben van mening dat het tegen de nu gehanteerde prijzen heel goed mogelijk is om een gezonde maaltijd aan te bieden. Ik kan zomaar een waslijst van recepten tevoorschijn toveren waarbij de prijzen zelfs lager zouden uitvallen. De scholen die gebruik maken van een catering: door het staan en warm houden tuimelt sowieso de kwaliteit beduidend.
Wat ikzelf op scholen en werkplek zou doen: de prijzen van snacks en frisdranken stevig duurder maken. Daardoor worden ze onaantrekkelijker. De opbrengst compenseert dan de prijsverhoging van ‘de gezonde maaltijd’. En eten aanbieden dat de leerling en de werkende aanspreekt. Jammer genoeg zijn met name de jongeren door allerlei invloeden georiënteerd op junkfood. Men kan hen daarin tegemoet komen. Slimme (lees gezonde) hamburgers: bij de slager laten maken of een goede kwaliteit uit de diepvries, verse groenten ertussen, gezonde saus, geen fabrieksketchup. Croquetten: bij de slager, of beter nog, de horeca opleiding laten maken met meer vlees en champignons erin. Vlees of -vispennen. Chili con en/of sin carne. Stevige maaltijdsoepen waarvan de inhoud bekend is. Tosties met een goede vulling. Scuirls van bevroren fruit en kwark, ook met chocolademelk en vers fruit-yoghurt-drank is niets mis. Snacks en dranken kunnen door de beroepsonderdelen van de school zelf worden geproduceerd. Prima project voor het draaien van een proefbedrijf en voor de jongeren die economie volgen. Deze projecten bestaan al op verschillende locaties en zijn succesvol. (Christien P.)
Ja op alle vragen. Ik heb een eigen zaak, chambres d'hôtes met tables d'hôtes op basis van bioproducten, evenwichtige gezonde maaltijden. Een toast op gezondheid! (Rein C.)
Het zou in deze tijden vanzelfsprekend moeten zijn dat er gezonde maaltijden worden aangeboden op scholen en in bedrijven. Helaas laat de kennis van gezonde voeding vaak te wensen over. Veel mensen denken dat alles wat ‘zelf gemaakt’ is, gezond is. Er wordt ook veel te weinig rekening gehouden met mensen met allergieën, glutenintolerantie, diabetes, enz. En met vegetariërs. Wie geen vlees eet, krijgt vaak pasta’s aangeboden, of het vlees wordt gewoon vervangen door sojaburgers of groenteburgers die niet per definitie gezond zijn. Voor veganisten is het al helemaal een ramp… Op het werk kan je nog altijd je eigen maaltijd meenemen als het aanbod je niet aanstaat, maar voor kinderen op school is dat niet zo evident. Die worden vaak gepest als ze iets speciaals meebrengen. Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is voor het zover is dat we overal echt gezond kunnen eten. (Dirk DM)
Ik werk in een shoppingcenter en als ik zelf geen lunchpakket meeneem, zijn er massa’s gelegenheden waar ik iets te eten kan halen. Alleen ben ik dan aangewezen op pizza, pasta, brood, zoetigheden, … of alle dagen hetzelfde magere slaatje. Het zou zalig zijn als iemand op het idee zou komen om daar een zaakje met gezonde gerechten van gezonde ingrediënten te beginnen. Daar wil ik gerust de bijhorende prijs voor betalen. Maar ik vrees dat ik dan nog niet aan een lunch zal geraken, want ik geef je op een briefje dat de wachtrij langer zal zijn dan mijn middagpauze. (Zoë VdV)