Verschenen in
De gezonde eigenschappen van aardbeien
Aardbeien (Fragaria) zijn niet alleen lekker, ze helpen je ook gezond blijven. Ooit waren ze het fruit van de rijken, omdat ze zo snel bedierven en moeilijk te transporteren waren, zodat je er moeilijk kon aangeraken. Het kruisen van verschillende soorten zorgde ervoor dat ze over grote afstanden vervoerd konden worden. Tegenwoordig zijn aardbeien overal beschikbaar, in sommige streken zelfs het hele jaar door. Het piekseizoen is van april tot juli.
Aardbeien zijn vooral een goede bron van vitamine C en foliumzuur, en in mindere mate van B-vitaminen, vitamine K en vitamine E. Van de mineralen zijn mangaan, kalium, calcium, fosfor, magnesium, jodium, koper en ijzer het meest vertegenwoordigd. Aardbeien bevatten ook vezels, omega-3 vetzuren, luteïne en zeaxanthine, catechinen, kampferol, quercetine, anthocyaninen, ellagitanninen en fytosterolen.
Ze hebben een hoge ORAC-score (oxygen radical absorbance capacity) of antioxidantcapaciteit, vooral door de samenwerking van alle nutriënten en bioactieve stoffen.
Aardbeien beschermen tegen chronische ziekten, zoals overgewicht, metabool syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, alzheimer, parkinson en kanker. Regelmatig aardbeien eten verlaagt de bloeddruk, triglyceriden, cholesterol, de bloedsuikerspiegel, oxidatieve stress en inflammatie (Giampieri F, 2015).
Aardbeien hebben ook een antikankerwerking. In verschillende studies is aangetoond dat ze de groei en uitzaaiing van verschillende soorten kanker remmen. Muizen die vanaf de geboorte vier maanden lang dagelijks blootgesteld worden aan sigarettenrook, ontwikkelen schade aan de lever en de blaas, en krijgen longkanker. Wanneer deze muizen aardbeienextract in hun drinkwater krijgen, wordt dit voorkomen (Balansky R, 2012).
Een extract van aardbeien remt de groei en proliferatie van tumoren. Het beïnvloedt de activiteit van minstens 117 genen die betrokken zijn bij tumorgroei. Het verlaagt de activiteit van genen die de groei van kankercellen stimuleren en het verhoogt de activiteit van genen die de groei van kankercellen onderdrukken (Forni C, 2014). Aardbeienextract is toxisch voor kankercellen, ongeacht van welke soort tumoren, en niet voor gezonde cellen. Het heeft geen bijwerkingen (Somasagara RR, 2012).
De meeste onderzoeken zijn gedaan bij dieren, maar omwille van de gunstige resultaten worden de antikankereffecten van aardbeien nu ook op mensen getest. Voorlopig is alleen het preventief effect van aardbeien op het ontstaan van kanker onderzocht bij mensen met abnormale celgroei in de slokdarm (dysplasie, een voorstadium van slokdarmkanker). Ze kregen een half jaar lang elke dag 30 of 60 gram aardbeienpoeder. De laagste dosis (30 gram) had geen effect, maar de hoogste dosis (60 gram) verminderde de abnormale celgroei bij 80,6% van de patiënten. Het poeder had geen bijwerkingen of toxische effecten (Chen T, 2012).
©Hilde Maris
Meer info
Aardbeien houden je jong. PlaceboNocebo 2.
Referenties
- Giampieri F, Forbes-Hernandez TY, Gasparrini M, et al. Strawberry as a health promoter: an evidence based review. Food Funct. 2015 Mar 24.
- Balansky R, Ganchev G, Iltcheva M et al. Inhibition of lung tumor development by berry extracts in mice exposed to cigarette smoke. Int J Cancer. 2012 Feb 13
- Forni C, Braglia R, Mulinacci N, et al. Antineoplastic activity of strawberry (Fragaria×ananassa Duch.) crude extracts on B16-F10 melanoma cells. Mol Biosyst. 2014 Jun;10(6):1255-63.
- Somasagara RR, Hegde M, Chiruvella KK, et al. Extracts of strawberry fruits induce intrinsic pathway of apoptosis in breast cancer cells and inhibits tumor progression in mice. PLoS One. 2012;7(10):e47021.
- Chen T, Yan F, Qian J, et al. Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus. Cancer Prev Res (Phila). 2012 Jan;5(1):41-50.