Verschenen in
Honing & thee beschermen tegen Helicobacter pylori
Helicobacter pylori (‘spiraalvormige bacterie van de maagportier’) is een bacterie die in de slijmvlieslaag van de maag leeft. In normale omstandigheden geeft ze geen aanleiding tot klachten, maar wanneer ze begint te woekeren, kan dat maagpijn, maagdarmzweren en ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. De bacterie wordt ook in verband gebracht met sommige vormen van maagkanker.
Over de exacte rol van H. pylori is in de medische wetenschap veel onenigheid. Sinds de ontdekking van de bacterie en de link met maagzweren en maagkanker, is het de algemene tendens om de bacterie zo veel mogelijk uit te roeien, ook bij mensen die geen klachten hebben.
Steeds meer wetenschappers geloven echter dat H. pylori niet zomaar een ziekteverwekkende bacterie is, maar net als zo veel andere micro-organismen in harmonie met de mens leeft en alleen begint te woekeren in ongunstige omstandigheden.
Volgens sommigen is H. pylori de oorzaak van gastro-oesofageale reflux (GORZ), volgens anderen is woekering van H. pylori een symptoom van GORZ (en een gevolg van te weinig maagzuur) en volgens nog anderen beschermt ze juist tegen GORZ. Steeds meer deskundigen zijn tegenstander van het volledig uitroeien van H. pylori, omdat dat het risico op allergie en astma verhoogt.
Het is belangrijk dat H. pylori niet begint te woekeren, maar ze mag dus ook niet volledig vernietigd worden (bv. met antibiotica). Honing en thee kunnen H. pylori op een natuurlijke manier in bedwang houden. In een recente studie stelde men vast dat bij mensen die regelmatig (meer dan één keer per week) honing eten en groene of zwarte thee drinken infectie met H. pylori minder voorkwam dan bij mensen die geen honing aten of thee dronken.
Honing heeft een brede geneeskrachtige werking die vooral te danken is aan de antimicrobiële, weerstandsverhogende en ontstekingsremmende eigenschappen. Honing heeft ook een positief effect op de darmflora. Bepaalde suikers (oligosachariden) in honing verhogen het aantal gunstige lactobacillen en bifidobacteriën. Van deze bacteriën is aangetoond dat ze H. pylori infectie verminderen.
Ook groene thee heeft een sterke antivirale en antibacteriële werking, zelfs tegen antibiotica resistente bacteriën. De heilzame werking van thee wordt vooral toegeschreven aan polyfenolen, waaronder tannines, catechines, theaflavines en thearubigines. Een van de meest bestudeerde stoffen in groene thee is epigallocatechinegallaat (EGCG). Deze stof wordt beschouwd als een medicinale duizendpoot omwille van de talrijke gunstige effecten op verschillende biochemische en metabole processen in het lichaam.
©Hilde Maris
Meer info
Honing. PlaceboNocebo 9.
Groene thee. De bijzondere eigenschappen van L-theanine & EGCG. PlaceboNocebo 14.
Referenties
- White JW jr., Subers MH, Schepartz AI. The identification of inhibine, the antibacterial factor in honey, as hydrogen peroxide and its origin in a honey glucose-oxidase system. Biochim Biophys Acta. 1963 May 7;73:57-70.
- Wahdan HA. Causes of the antimicrobial activity of honey. Infection. 1998 Jan-Feb;26(1):26-31.
- Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88-101.
- Boyanova L, Ilieva J, Gergova G, et al. Honey and green/black tea consumption may reduce the risk of Helicobacter pylori infection. Diagn Microbiol Infect Dis. 2015 Mar 6.
- Sachs G, Scott DR. Helicobacter pylori: Eradication or Preservation. F1000 Med Rep. 2012;4:7.
- Kim JE, Kim MS, Yoon YS, et al. Use of selected lactic acid bacteria in the eradication of Helicobacter pylori infection. J Microbiol. 2014 Nov;52(11):955-62.