Verschenen in
Tomatensap tegen metabool syndroom
Lycopeen is een carotenoïde met antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is bekend als de stof die beschermt tegen prostaatkanker.
Lycopeen zit vooral in tomaten, roze pompelmoes, watermeloen en guave. Ongeveer 80% van het lycopeen in het westerse dieet komt uit tomaten of tomatenproducten, zoals tomatensaus, tomatenpasta en ketchup.
Tomatensap is een goede bron van lycopeen, maar bevat ook nog andere bioactieve stoffen en antioxidanten.
Tomatensap verbetert alle kenmerken van metabool syndroom: overgewicht, te veel buikvet, hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie, inflammatie, te veel triglyceriden en een verstoorde cholesterol.
Twee maanden lang 280 ml tomatensap per dag drinken - zonder voor de rest iets te veranderen aan het voedingspatroon of de leefstijl - verlaagt het lichaamsgewicht, het vetpercentage, de tailleomtrek, cholesterol, adipokinen (ontstekingsfactoren die aangemaakt worden in vetweefsel) en zuurstofradicalen (vrije radicalen) (1).
Mensen met metabool syndroom die twee maanden lang vier keer per week tomatensap dronken, hadden minder ontsteking en hun bloedvaten werden soepeler (de endotheelfunctie verbeterde). Insulineresistentie verminderde (de cellen werden gevoeliger voor insuline, zodat ze glucose beter konden opnemen), LDL-cholesterol daalde en HDL-cholesterol steeg (2).
Twintig dagen lang 330 ml tomatensap per dag drinken verhoogt de antioxidantcapaciteit in het bloed en verlaagt de aanmaak van vrije radicalen bij vrouwen met overgewicht (3).
©Hilde Maris
Regelmatig tomatensap drinken is een natuurlijke manier
om ontsteking, oxidatieve stress, overgewicht, metabool syndroom,
leververvetting, hart- en vaatziekten & kanker te voorkomen
Meer info
Tomaten. Bron van natuurlijke chemopreventieve stoffen. PlaceboNocebo 22.
Referenties
- Li YF, Chang YY, Huang HC, et al. Tomato juice supplementation in young women reduces inflammatory adipokine levels independently of body fat reduction. Nutrition. 2015 May;31(5):691-6.
- Tsitsimpikou C, Tsarouhas K, Kioukia-Fougia N, et al. Dietary supplementation with tomato-juice in patients with metabolic syndrome: a suggestion to alleviate detrimental clinical factors. Food Chem Toxicol. 2014 Dec;74:9-13.
- Ghavipour M, Sotoudeh G, Ghorbani M. Tomato juice consumption improves blood antioxidative biomarkers in overweight and obese females. Clin Nutr. 2014 Nov 8. pii: S0261-5614(14)00265-9.