Verschenen in
Beter eten is beter slapen, en omgekeerd…
Wat je overdag eet, beïnvloedt je slaappatroon ’s nachts. En hoe je ’s nachts slaapt, heeft dan weer invloed op wat je overdag eet.
Slecht slapen of te weinig slapen is gelinkt aan overgewicht. Onderzoekers van het Institute of Human Nutrition in New York wilden daarom testen of slaapgebrek het eetgedrag van gezonde mensen met een normaal gewicht zou veranderen. Ze wilden ook weten of het omgekeerd werkte, of voeding invloed had op de duur en de kwaliteit van de slaap.
In de studie liet men zesentwintig proefpersonen vier dagen na elkaar allemaal hetzelfde en evenveel eten (gecontroleerd dieet). Elke nacht moesten ze ofwel vier uur ofwel negen uur in bed doorbrengen en werd met polysomnografie hun slaappatroon gemeten. Op de vijfde dag mochten ze eten wat ze wilden en zoveel ze wilden.
Wanneer de proefpersonen te weinig sliepen (maximum vier uur per nacht) waren ze geneigd om de dag erna meer vet voedsel te eten dan wanneer ze voldoende sliepen (maximum negen uur per nacht).
Wat de deelnemers tijdens deze vijfde dag aten, had dan weer een duidelijk effect op hun slaappatroon tijdens de volgende nacht. Ze sliepen ongeveer even lang als tijdens de voorgaande vier dagen, maar het duurde langer voor ze in slaap vielen en ze vertoefden minder lang in de diepe slaapfase (trage hersengolven). Meer vezels eten was gelinkt aan minder lichte slaap (fase 1 slaap) en meer diepe slaap. Meer verzadigde vetten zorgde voor een minder diepe slaap. Veel koolhydraten en suikers eten was dan weer gelinkt aan een onrustige slaap en vaak wakker worden.
Polysomnografie is een onderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters worden gemeten tijdens de slaap. Dat gebeurt vooral met behulp van:
- elektro-encefalografie (EEG) voor het meten van de hersengolven
- elektro-oculografie (EOG) voor het meten van de oogbewegingen
- elektromyografie (EMG) voor het meten van de spierspanning en bewegingen
©Hilde Maris
Meer info
Slapeloosheid wordt besproken in PlaceboNocebo 21.
Slaapstoornissen & overgewicht. Het verband tussen slaapgebrek, vetopslag, honger en te veel eten. PlaceboNocebo 36.
Referentie
St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and Saturated Fat Are Associated with Sleep Arousals and Slow Wave Sleep. J Clin Sleep Med. 2015 Jun 22. pii: jc-00089-15.