Verschenen in
Knoflook als alternatief voor medicijnen bij schimmelinfecties
Candida albicans is een schimmel, een natuurlijke darmbewoner van de mens. In normale omstandigheden is hij onschuldig en zelfs gunstig, maar wanneer het interne milieu wijzigt onder invloed van bepaalde factoren - onder andere antibioticagebruik, een verstoorde darmflora, te veel suiker eten - kan de schimmel zich sterk vermenigvuldigen en heel wat klachten veroorzaken.
Schimmelinfecties - meestal candida albicans infecties - komen heel veel voor, maar worden vaak verkeerd gediagnosticeerd als chronisch vermoeidheidssyndroom, spier- en gewrichtsklachten, fibromyalgie, depressie, angststoornissen en andere psychische klachten. De symptomen zijn zo uiteenlopend en niet-specifiek dat het verband met schimmels meestal over het hoofd gezien wordt en dat patiënten jarenlang met hun klachten blijven rondlopen of verkeerd behandeld worden.
Als er toch een candida infectie vastgesteld wordt, bestrijdt men deze meestal met antischimmelmedicijnen, die wel de candida doden, maar niet de onderliggende oorzaken aanpakken. Bovendien hebben deze medicijnen vaak (ernstige) bijwerkingen.
Knoflook is een krachtig natuurlijk antischimmelmiddel. Het remt de groei van candida albicans, zowel in de darmen als op andere plaatsen in het lichaam (mond, huid, vagina). Schimmels kunnen een biofilm vormen, een soort film of dun vliesje dat hen resistent maakt tegen antischimmelmedicijnen. De actieve stoffen in knoflook (diallyl sulfide, allicine) verhinderen de groei van biofilms. Allicine vernietigt ook de membraan van candida albicans, zodat hij gemakkelijker verwijderd kan worden door immuuncellen.
Knoflook kan oraal ingenomen worden (tabletten) of lokaal aangebracht worden in een zalf of pasta. Het blijkt even effectief als de antischimmelmedicijnen clotrimazol en fluconazol voor het behandelen van mondschimmel en vaginale schimmelinfecties.
In een recente studie werd het effect van knoflook vergeleken met dat van fluconazol bij vaginale schimmelinfecties. De vrouwen kregen ofwel 1.500 mg knoflooktabletten per dag of 150 mg fluconazol per dag gedurende zeven dagen. De knoflooktabletten werkten iets minder krachtig, maar hadden een vergelijkbaar effect op de klachten (gemeld door de vrouwen) en de symptomen (gemeten door artsen). Knoflooktabletten zijn volgens de onderzoekers een goed alternatief voor fluconazol bij vaginale infecties (Ebrahimy F, 2015).
©Hilde Maris
Meer info
Schimmelinfecties worden besproken in PlaceboNocebo 7.
Knoflook wordt besproken in PlaceboNocebo 28.
Referentie
Ebrahimy F, Dolatian M, Moatar F, Majd HA. Comparison of the therapeutic effects of Garcin(®) and fluconazole on Candida vaginitis. Singapore Med J. 2015 Oct;56(10):567-72.