Verschenen in
Magnesium vermindert de ernst van fibromyalgie
Fibromyalgie of Fibromyalgie Syndroom (FMS) is een chronisch pijnsyndroom. Het is een niet-misvormende reumatische aandoening en een van de meest voorkomende van dit soort aandoeningen. Fibromyalgie werd in 1990 officieel erkend en gedefinieerd als een ziektecomplex of syndroom. Toch blijft de ziekte controversieel en zijn er nog veel onduidelijkheden, zowel over de oorzaken als over de symptomen en de diagnose. Fibromyalgie is een complex syndroom met een brede waaier van symptomen, van hoofdpijn en vermoeidheid tot algemene spierpijn en spastische darmen. Het symptoom dat bij alle patiënten voorkomt, is ernstige spierpijn.
Er is niet één enkele factor die de uiteenlopende symptomen van fibromyalgie veroorzaakt. Meestal gaat het om een combinatie van oorzaken. De oorzaak of aanzet is ook niet bij iedereen hetzelfde.
Sommige wetenschappers stellen dat fibromyalgie een zuiver biochemische oorzaak heeft, andere menen dat de ziekte psychosomatisch is. Als je weet dat de psyche (vb. emotionele stress) de biochemie sterk beïnvloedt- en omgekeerd - dan zijn beide visies juist.
Een lekke darm, een verstoorde darmflora, allergie, auto-immuniteit, inflammatie, stress en een gebrek aan vitamine D, zink, magnesium, omega-3 en de B-vitaminen zijn onder andere belangrijke factoren bij fibromyalgie.
Eén van de factoren die betrokken zijn bij het ontstaan en de ernst van fibromyalgie is een gebrek aan magnesium. In verschillende studies stelt men vast dat fibromyalgiepatiënten lagere magnesiumwaarden (in het bloed en in de cellen) hebben dan gezonde personen. Er wordt ook een verband gevonden tussen de bloedwaarden van magnesium en de ernst van de symptomen: hoe minder magnesium, hoe erger de symptomen van fibromyalgie. Suppletie met magnesium kan de ernst en de symptomen van fibromyalgie verminderen.
Suppletie met 300 mg magnesium (magnesiumcitraat) per dag vermindert op acht weken tijd de intensiteit van fibromyalgie, het aantal pijnlijke ‘triggerpunten’ en de ernst van de pijn (Bagis S, 2013).
Magnesium werkt ook goed wanneer het uitwendig (op de huid) wordt gebruikt. In een recente studie moesten vrouwen met fibromyalgie gedurende vier weken twee keer per dag magnesium op hun armen en benen aanbrengen met een spray. De ernst en de symptomen waren na twee en vier weken aanzienlijk verminderd (Engen DJ, 2015).
In de voeding zit magnesium vooral in groene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten en volle granen, maar niet voldoende. Het magnesiumgehalte in de voeding is heel sterk achteruit gegaan. Bovendien gaat bij het raffineren, bewerken en bereiden van voeding veel magnesium verloren. Een magnesiumtekort komt heel veel voor.
©Hilde Maris
Meer info
Fibromyalgie. PlaceboNocebo 16.
Magnesium. PlaceboNocebo 1.
Referenties
- Bagis S, Karabiber M, As I, et al. Is magnesium citrate treatment effective on pain, clinical parameters and functional status in patients with fibromyalgia? Rheumatol Int. 2013 Jan;33(1):167-72.
- Engen DJ, McAllister SJ, Whipple MO, et al. Effects of transdermal magnesium chloride on quality of life for patients with fibromyalgia: a feasibility study. J Integr Med. 2015 Sep;13(5):306-13.