Verschenen in
Uien verbeteren de metabole gezondheid
Uien behoren tot de gezondste groenten, omdat ze rijk zijn aan flavonoïden (quercetine, kampferol, myricetine, anthocyaninen) en zwavelhoudende stoffen (cysteïne, cepaënen, sulfiden). De fytonutriënten uit uien spelen een belangrijke rol in de preventie van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, maagdarmproblemen, spijsverteringsstoornissen, virale en bacteriële infecties. Uien helpen de weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen, maar beschermen tegen overdreven immuunreacties (allergie, astma en reuma).
Regelmatig uien eten verlaagt de bloedsuikerspiegel, de totale bloedvetten, cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden en verhoogt de verhouding HDL/totaal cholesterol. Uien verlagen de bloeddruk als dat nodig is, wanneer de bloeddruk verhoogd is. Het zijn natuurlijke bloedverdunners en ontstekingsremmers. Ze verhogen de antioxidantcapaciteit en verminderen oxidatieve stress na zware inspanningen.
Het eten van uien verhoogt de aanmaak van insuline op een natuurlijke manier en verlaagt zo de bloedsuikerspiegel. Onderzoekers beschouwen uien(extract) als een veelbelovend natuurlijk alternatief voor farmaceutische bloedsuikerverlagende medicijnen voor de behandeling van diabetes.
Elke dag 100 ml uiensap drinken, verlaagt op acht weken tijd cholesterol en LDL-cholesterol en beschermt LDL tegen oxidatie. Het zorgt ook voor een slankere taille (Lu TM, 2015).
Een uienextract rijk aan quercetine vermindert op drie maanden tijd het gewicht, het vetpercentage, de tailleomtrek en de heupomtrek van mensen met overgewicht, zonder dat ze voor de rest iets aan hun voeding veranderen (Lee JS, 2016).
©Hilde Maris
Meer info
Uien. Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten. PlaceboNocebo 21.
Referenties
- Edwards RL, Lyon T, Litwin SE et al. Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. J Nutr. 2007 Nov;137(11):2405-11.
- Jung YS, Kim MH, Lee SH et al. Antithrombotic effect of onion in streptozotocin-induced diabetic rat. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002 Apr;66(4):453-8.
- Lee JS, Cha YJ, Lee KH, et al. Onion peel extract reduces the percentage of body fat in overweight and obese subjects: a 12-week, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr Res Pract. 2016 Apr;10(2):175-81.
- Lu TM, Chiu HF, Shen YC, et al. Hypocholesterolemic Efficacy of Quercetin Rich Onion Juice in Healthy Mild Hypercholesterolemic Adults: A Pilot Study. Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec;70(4):395-400.
- Wagner H, Dorsch W, Bayer T, et al. Antiasthmatic effects of onions: inhibition of 5-lipoxygenase and cyclooxygenase in vitro by thiosulfinates and "Cepaenes". Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1990 Jan;39(1):59-62.