Verschenen in
Kunstmatige zoetstoffen verstoren de darmflora & de glucosetolerantie
Kunstmatige zoetstoffen die geen calorieën bevatten – aspartaam, acesulfaam K, sucralose, sacharine, … - zijn populaire ingrediënten in lightproducten en worden verondersteld om overgewicht en diabetes te voorkomen omdat ze – in tegenstelling tot suiker - geen invloed zouden hebben op de bloedsuikerspiegel. Toch hebben mensen die veel lightproducten eten juist meer kans op overgewicht. Kunstmatige zoetstoffen verstoren namelijk de bacteriële balans in de darmen en de diversiteit van de darmflora (Nettleton JE, 2016; Frankenfeld CL, 2015).
Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken wijzigingen in de darmflora – en als gevolg daarvan metabole wijzigingen – die beschouwd worden als genetische factoren die bijdragen aan het ontstaan van metabole aandoeningen, zoals insulineresistentie, diabetes en overgewicht. Dat zijn dezelfde metabole wijzingen die men ziet bij mensen met ‘aanleg’ voor overgewicht en diabetes (Suez J, 2014).
Aspartaam verhoogt de bloedsuikerspiegel niet rechtstreeks, maar het verstoort de werking van insuline. Het zorgt ervoor dat insuline minder goed in staat is om de bloedsuikerspiegel te verlagen en glucose naar de cellen te brengen (onder andere naar de spiercellen voor energie). Het veroorzaakt dus insulineresistentie en glucose-intolerantie, het voorstadium van diabetes (Palmnäs MS, 2014).
De darmflora en de glucosetolerantie worden niet verstoord na een eenmalige inname van aspartaam of andere kunstmatige zoetstoffen, maar na langdurige, regelmatige inname, bijvoorbeeld wanneer je elke dag lightfrisdranken drinkt.
Uit dierenonderzoek blijkt dat de inname van aspartaam tijdens de zwangerschap het risico op obesitas en diabetes bij de nakomelingen verhoogt (Araújo JR, 2014). Men raadt daarom aan om aspartaam en lightproducten zo veel mogelijk te vermijden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
©Hilde Maris
Meer info
Suiker in al zijn vormen. Natuurlijke versus kunstmatige zoetstoffen. PlaceboNocebo 02.
Referenties
- Araújo JR, Martel F, Keating E. Exposure to non-nutritive sweeteners during pregnancy and lactation: Impact in programming of metabolic diseases in the progeny later in life. Reprod Toxicol. 2014 Nov;49:196-201.
- Frankenfeld CL, Sikaroodi M, Lamb E, et al. High-intensity sweetener consumption and gut microbiome content and predicted gene function in a cross-sectional study of adults in the United States. Ann Epidemiol. 2015 Oct;25(10):736-42.e4.
- Nettleton JE, Reimer RA, Shearer J. Reshaping the gut microbiota: Impact of low calorie sweeteners and the link to insulin resistance? Physiol Behav. 2016 Oct 1;164(Pt B):488-93.
- Palmnäs MS, Cowan TE, Bomhof MR, et al. Low-dose aspartame consumption differentially affects gut microbiota-host metabolic interactions in the diet-induced obese rat. PLoS One. 2014 Oct 14;9(10):e109841.
- Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6.