Verschenen in
Granaatappelsap verlaagt de bloedsuikerspiegel van diabetici
Granaatappel (Punica granatum) bevat verschillende bioactieve stoffen met medicinale eigenschappen. In de medische wetenschappen is er vooral veel belangstelling voor ellaginezuur, dat beschouwd wordt als de belangrijkste component van granaatappel met antioxidatieve en antikankereigenschappen. Toch blijkt de volledige granaatappel, granaatappelsap of -extract superieur, omdat het effect van alle erin aanwezige stoffen samen veel krachtiger is dan dat van ellaginezuur alleen.
Granaatappelsap verbetert de gevoeligheid van de cellen voor insuline (zodat ze glucose beter kunnen opnemen), verhoogt de activiteit van de bètacellen in de pancreas (die insuline aanmaken) en verlaagt de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2. Deze effecten worden gemeten drie uur na het drinken van een glas granaatappelsap (1,5 ml per kilogram lichaamsgewicht) (Banihani SA, 2014).
Granaatappelextract verlaagt bij diabetici niet alleen de bloedsuikerspiegel, maar ook het cholesterolgehalte, LDL-cholesterol, triglyceriden en de atherogene index (een maat voor de vorming van atherosclerotische plaque), terwijl het HDL-cholesterol verhoogt (Das S, 2012).
Granaatappel verhoogt bovendien de activiteit van het enzym paraoxonase-1 (PON-1). Lage PON-1 waarden in het bloed worden waargenomen bij onder andere hart- en vaatziekten en diabetes. Bij gezonde mensen maakt de lever meer PON-1 aan wanneer de bloedsuikerspiegel na de maaltijd stijgt, om de schadelijke effecten van te veel glucose tegen te gaan. Bij mensen met diabetes en mensen in het voorstadium van diabetes (insulineresistentie, glucose-intolerantie) is PON-1 na de maaltijd verlaagd. Bij diabetespatiënten die drie maanden lang elke dag 50 ml granaatappelsap dronken, stegen de PON-1 waarden weer tot normale, gezonde waarden (Parsaeyan N, 2012).
©Hilde Maris
Meer info
Granaatappel. PlaceboNocebo 14.
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.
Referenties
- Banihani SA, Makahleh SM, El-Akawi Z, et al. Fresh pomegranate juice ameliorates insulin resistance, enhances β-cell function, and decreases fasting serum glucose in type 2 diabetic patients. Nutr Res. 2014 Oct;34(10):862-7.
- Das S, Barman S. Antidiabetic and antihyperlipidemic effects of ethanolic extract of leaves of Punica granatum in alloxan-induced non-insulin-dependent diabetes mellitus albino rats. Indian J Pharmacol. 2012 Mar;44(2):219-24.
- Parsaeyan N, Mozaffari-Khosravi H, Mozayan MR. Effect of pomegranate juice on paraoxonase enzyme activity in patients with type 2 diabetes. J Diabetes Metab Disord. 2012 Aug 31;11(1):11.