Verschenen in
Quercetine verlaagt urinezuur
Een verhoogde concentratie urinezuur in het bloed is een risicofactor voor jicht, insulineresistentie en diabetes type 2.
Quercetine is een flavonoïde die vooral in rode uien, rode sla, asperges, appels, druiven, bessen, groene en zwarte thee en rode wijn zit. Quercetine is een antioxidant, remt ontsteking, beïnvloedt de activiteit van genen, moduleert de hormoonbalans en heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten, de hersenen en het zenuwstelsel, de darmen, de lever en de longen. Quercetine is een van de meest bestudeerde flavonoïden voor de preventie en de behandeling van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, neurologische aandoeningen, inflammatoire aandoeningen, allergie, astma, enz.
Quercetine remt xanthine oxidase, het enzym dat de afbraakproducten van purines (hypoxanthine en xanthine) omzet in urinezuur. Het verlaagt dus de aanmaak van urinezuur, net als het medicijnen allopurinol, dat gebruikt wordt voor het voorkomen van jichtaanvallen. Dat is vooral aangetoond in laboratoriumonderzoek.
Onlangs werd een klinische placebogecontroleerde studie gedaan om te testen of suppletie met quercetine ook werkelijk urinezuur verlaagt. Tweeëntwintig gezonde mannen met hoge bloedwaarden van urinezuur (die nog net binnen de gezonde referentiewaarden vielen) kregen vier weken lang 500 mg quercetine per dag of een placebo. Vervolgens kregen ze vier weken niets en daarna nog eens vier weken de andere behandeling (diegenen die de eerste vier weken quercetine gekregen hadden, kregen nu een placebo, en omgekeerd).
Suppletie met quercetine deed urinezuur effectief dalen. De dosis die gebruikt werd (500 mg per dag) komt overeen met de hoeveelheid quercetine die in ongeveer 100 gram rode uien zit (Shi Y, 2016).
©Hilde Maris
Meer info
Quercetine. PlaceboNocebo 26.
Jicht. Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl. PlaceboNocebo 30.
Referentie
Shi Y, Williamson G. Quercetin lowers plasma uric acid in pre-hyperuricaemic males: a randomised, double-blinded, placebo-controlled, cross-over trial. Br J Nutr. 2016 Mar 14;115(5):800-6.