Verschenen in
Elke dag yoghurt eten geneest prikkelbare darm
Prikkelbare darm syndroom (PDS) of spastisch colon is een veel voorkomende darmaandoening die gepaard gaat met chronische buikpijn, een opgeblazen gevoel, een gezwollen buik en afwisselend diarree en constipatie. Vaak heeft men ook last van hoofdpijn, rugpijn en/of lusteloosheid.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen constipatie overheersende prikkelbare darm (minder dan driemaal per week stoelgang) en diarree overheersende prikkelbare darm (meer dan driemaal per dag stoelgang).
Een van de belangrijkste oorzaken van prikkelbare darm is een verstoorde darmflora. Elke dag yoghurt eten is een eenvoudige en goedkope manier om de darmflora te verbeteren. Onderzoekers wilden daarom weten wat het effect van yoghurt zou zijn bij mensen met prikkelbare darm. Ze lieten 189 mensen met PDS elke dag twee tot drie porties (van 250 ml) zelfgemaakte yoghurt eten. Na zes maanden was bij 169 patiënten (89% van de deelnemers) prikkelbare darm genezen (geen symptomen meer en twee of drie keer per dag normale stoelgang). Sommige van deze patiënten leefden al tien jaar met prikkelbare darm.
Het was geen dubbelblinde placebogecontroleerde studie, maar dat doet volgens de onderzoekers geen afbreuk aan de resultaten. Ze zijn van plan om in de toekomst meer gecontroleerd onderzoek te doen, maar willen patiënten met prikkelbare darm nu al het advies geven om elke dag yoghurt te eten. Yoghurt is goedkoop, gemakkelijk zelf te maken en gemakkelijk te integreren in het dagelijks voedingspatroon (Chandran MG, 2017).
Het recept dat in dit onderzoek gebruikt werd:
Kook vier liter melk gedurende vijf minuten en laat het afkoelen tot het lauwwarm is. Meng er 250 ml natuurlijke yoghurt doorheen. Zet het mengsel een nacht in de oven met alleen het licht aan (de oven niet verwarmen). Zet het de volgende ochtend in de koelkast. Bewaar 250 ml van deze yoghurt voor het maken van de volgende lading.
Er zijn speciale yoghurtmakers die voor de juiste temperatuur zorgen. Er zijn ook heel veel andere technieken en variaties mogelijk. Je kan in plaats van gepasteuriseerde melk ook rauwe melk gebruiken. Je kan in plaats van koemelk ook andere melksoorten (vb. geitenmelk) of plantaardige melk (vb. amandelmelk, sojamelk) gebruiken.
©Hilde Maris
Referentie:
Chandran MG, Varghese R, Thoppil AJ, et al. A Prospective Study Evaluating the Role of Homemade Yogurt as a Treatment Option for Irritable Bowel Disease (P1152). World Congress of Gastroenterology 2017.