Verschenen in
Een flexitarisch dieet voor een slankere taille
Een vegetarisch of veganistisch dieet is niet alleen gelinkt aan een betere algemene gezondheid, maar ook aan een slanker lichaam. Je hoeft zelfs niet strikt vegetarisch te eten. Een zogenaamd ‘flexitarisch’ dieet, een vegetarisch dieet met een beetje vlees, vis of zuivel, biedt bijna evenveel gezondheidsvoordelen.
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam analyseerden het dieet van meer dan 9.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar die sinds 1986 gevolgd worden in de lopende Rotterdam Studie. Ze creëerden een puntensysteem gebaseerd op de hoeveelheid plantaardige voeding en de hoeveelheid dierlijke voeding die de deelnemers eten. Plantaardige voeding levert positieve punten, dierlijke voeding negatieve punten.
Mensen met een score van tien punten – die veel plantaardige en weinig dierlijke voeding eten – hebben een lagere BMI, een slankere taille (minder buikvet) en een lager vetpercentage dan mensen met een score van nul – die weinig plantaardig voedsel en veel dierlijk voedsel eten (Zhangling C, 2018).
Omdat een hoge inname van koolhydraten en suikers gelinkt is aan overgewicht, is een eiwitrijk dieet of proteïnedieet een populaire manier om af te vallen. Hoewel een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet in de meeste gevallen voor gewichtsverlies zorgt, is een hoge inname van plantaardige eiwitbronnen een betere optie dan een hoge inname van dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen (peulvruchten, noten, zaden, soja, boekweit, quinoa, rijst, haver, …) bevatten ook veel andere nutriënten met een gunstig metabool effect (vezels, polyfenolen, flavonoïden) die niet in dierlijke eiwitbronnen (vlees, vis, zuivel) zitten.
Als men het effect van dierlijke en plantaardige eiwitten op het gewicht vergelijkt, blijkt dat veel dierlijke eiwitten eten gelinkt is aan een hoger gewicht, een hoger vetpercentage en een hogere tailleomtrek, terwijl veel plantaardige eiwitten eten gelinkt is aan een lager gewicht, een lager vetpercentage en een lagere tailleomtrek (Lin Y, 2015; Lin Y, 2011).
Dat betekent niet dat vlees, vis of zuivel op zich ongezond of dikmakend is. De link tussen veel vlees eten en bepaalde ziektebeelden heeft meer te maken met te weinig groenten of plantaardig voedsel eten. Mensen die veel vlees en zuivel eten, eten vaak minder groenten, fruit, noten en peulvruchten dan mensen die geen of weinig vlees eten.
Vooral de polyfenolen, die alleen in plantaardig voedsel zitten, hebben een gunstig effect op het metabolisme, op de darmflora, op de bloedsuikerspiegel en de vetverbranding. De beste bronnen van polyfenolen zijn groenten, fruit, bessen, druiven, granaatappel, citrusvruchten, koffie, groene thee, zwarte thee, kruidenthee, rode wijn, olijfolie, uien, knoflook, cacao, noten, zaden, peulvruchten, kruiden en specerijen.
©Hilde Maris
Meer info
Het metabool effect van voeding. Niet de calorieën, maar de nutriënten tellen. PlaceboNocebo 36.
Referenties
- Lin Y, Bolca S, Vandevijvere S, et al. Plant and animal protein intake and its association with overweight and obesity among the Belgian population. Br J Nutr. 2011 Apr;105(7):1106-16.
- Lin Y, Mouratidou T, Vereecken C, et al. Dietary animal and plant protein intakes and their associations with obesity and cardio-metabolic indicators in European adolescents: the HELENA cross-sectional study. Nutr J. 2015 Jan 21;14:10.
- Zhangling C. European Congress on Obesity 2018. May 25, 2018; Vienna, Austria. Abstract O6.2, Poster T2P4.