Verschenen in
Carotenoïden voor het verminderen van lichaamsvet
Vetweefsel is een heel actief orgaan. Het maakt hormoonachtige signaalstoffen aan (adipokinen) die heel het metabolisme beïnvloeden. Adipokinen zijn onder andere betrokken bij de eetlust, bij de aanmaak en activiteit van het bloedsuikerverlagende en vetopslaande hormoon insuline, de bloedstolling, de immuniteit en ontstekingsprocessen.
Te veel vet veroorzaakt overal in het lichaam chronische ontsteking, ook in de hersenen waar alle lichaamsfuncties geregeld worden, inclusief het metabolisme en de eetlust. Overgewicht wordt op die manier een zichzelf in stand houdende stoornis met een ongunstig effect op alle lichaamsprocessen. Carotenoïden kunnen helpen om dit proces om te keren.
Carotenoïden zijn gele, oranje en rode pigmenten die aangemaakt worden door planten, algen en bacteriën. De meest voorkomende carotenoïden in de voeding zijn alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, luteïne, zeaxanthine, astaxanthine en lycopeen. Ze worden opgeslagen in vetweefsel, vooral in buikvet. Carotenoïden hebben een sterke invloed op wat er in vetweefsel gebeurt. Ze remmen de aanmaak van adipokinen en ontstekingsfactoren, verhogen de omzetting van wit naar bruin vet, stimuleren de vetverbranding en remmen de vetopslag.
Een hoge inname van carotenoïden met de voeding en hoge bloedwaarden van carotenoïden zijn gelinkt aan minder lichaamsvet, vooral aan minder buikvet.
Een hoge inname van carotenoïden of suppletie met carotenoïden (afzonderlijk of in een complex) vermindert de negatieve gevolgen van overgewicht, onder andere ontsteking in de hersenen en het zenuwstelsel (neuro-inflammatie), ontsteking in de organen, bloedvaten, vetweefsel, spierweefsel, … (metabole inflammatie), insulineresistentie en leververvetting (Mounien L, 2019).
Het vetverminderende effect van carotenoïden werd al aangetoond in twee placebogecontroleerde studies, één bij kinderen en één bij volwassenen met overgewicht. De kinderen kregen zes maanden een mix van verschillende carotenoïden, de volwassenen namen drie maanden paprika xanthofyllen (zie kader). Zowel de kinderen als de volwassenen hadden na de studieperiode een lagere BMI en verloren lichaamsvet, buikvet en onderhuids vet (Canas JA, 2017; Kakutani R, 2018).
|
Voedingsbronnen van carotenoïden
|
|
©Hilde Maris
Meer info
Overgewicht. Een zichzelf in stand houdend verstoord metabolisme. PlaceboNocebo 36.
Fucoxanthine. Een carotenoïde met antiobesitas eigenschappen. PlaceboNocebo 36.
Referenties:
- Canas JA, Lochrie A, McGowan AG, et al. Effects of Mixed Carotenoids on Adipokines and Abdominal Adiposity in Children: A Pilot Study. J Clin Endocrinol Metab. 2017 Jun 1;102(6):1983-1990. doi: 10.1210/jc.2017-00185. PMID: 28323947; PMCID: PMC6283444.
- Kakutani R, Hokari S, Nishino A, et at. Effect of Oral Paprika Xanthophyll Intake on Abdominal Fat in Healthy Overweight Humans: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study. J Oleo Sci. 2018 Sep 1;67(9):1149-1162. doi: 10.5650/jos.ess18076. Epub 2018 Aug 14. PMID: 30111683.
- Mounien L, Tourniaire F, Landrier JF. Anti-Obesity Effect of Carotenoids: Direct Impact on Adipose Tissue and Adipose Tissue-Driven Indirect Effects. Nutrients. 2019 Jul 11;11(7):1562. doi: 10.3390/nu11071562. PMID: 31373317; PMCID: PMC6683027.