Verschenen in
Polyfenolen verminderen buik- en levervet
Leververvetting, de opstapeling van vetten in de lever, is een van de belangrijkste oorzaken van leverschade.
In een recente studie werden verschillende voedingspatronen getest bij proefpersonen met te veel buikvet, verhoogde bloedvetten en leververvetting. Eén groep moest een standaard ‘gezond’ dieet volgen, een andere groep een standaard mediterraan dieet en een derde groep een mediterraan dieet verrijkt met extra polyfenolen (een ‘groen’ mediterraan dieet).
Beide vormen van het mediterraan dieet bevatten een beperkt aantal calorieën en ongeveer 440 mg polyfenolen uit walnoten (28 gram walnoten per dag). Het groene mediterraan dieet leverde dagelijks 1.240 mg extra polyfenolen, afkomstig uit drie tot vier koppen groene thee en 100 mg Mankai (Wolffia globose, een waterplant die beschouwd wordt als de nieuwste superfood).
Het percentage vet in de lever werd continue opgevolgd. Meer dan 5% levervetten werd gedefinieerd als niet-alcoholische leververvetting.
Na achttien maanden was een groot verschil te zien tussen het standaard dieet en de beide mediterrane voedingspatronen wat betreft leververvetting, gewichtsverlies, bloedvetten en buikvet.
In de groep die het standaard gezonde dieet volgde, had nog iets meer dan de helft (54,8%) van de deelnemers leververvetting, in de groep op het mediterraan dieet had nog iets minder dan de helft (47,9%) leververvetting. In de groep die het groene dieet volgde, was dat nog slechts 31,5%. Dat wil zeggen dat bijna 70% van de proefpersonen in die groep geen leververvetting meer had. In deze groep zag men een afname van levervet met gemiddeld 38,9%. Dat was veel meer dan het gewone mediterraan dieet (-19,6%) en het standaard dieet (-12.2%).
Wie het standaard gezonde dieet volgde viel gemiddeld 1,5 kg af. Diegenen die het mediterraan dieet volgden verloren gemiddeld 5,4 kg en het groene dieet gaf een gewichtsverlies van gemiddeld 6,2 kg. Het groene dieet gaf het meeste verlies van buikvet en het verlaagde ook LDL-cholesterol, de bloeddruk en insulineresistentie het beste.
Het verlies van levervet werd vooral toegeschreven aan de polyfenolen in het groene dieet, maar ook aan een verlaagde inname van rood en bewerkt vlees en aan een verbetering van de darmflora (Yaskolka Meir A, 2021).
©Hilde Maris
Meer info
Leververvetting wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 38.
Referentie:
Yaskolka Meir A, Rinott E, Tsaban G, et al. Effect of green-Mediterranean diet on intrahepatic fat: the DIRECT PLUS randomised controlled trial. Gut. 2021 Jan 18:gutjnl-2020-323106. doi: 10.1136/gutjnl-2020-323106. Epub ahead of print. PMID: 33461965.