Verschenen in
Een plantaardig voedingspatroon is gelinkt aan een minder ernstige covid-infectie
Een plantaardig voedingspatroon wordt steeds meer gelinkt aan een betere gezondheid en minder kans op alle mogelijke ziektebeelden. Veel plantaardige voedingsmiddelen en weinig dierlijke voedingsmiddelen eten, heeft zo veel gezondheidsvoordelen dat het tegenwoordig algemeen aanvaard wordt als een ‘gezond voedingspatroon’. Bijna alle gezondheidsinstanties zijn het erover eens dat meer groenten, fruit, noten, zaden en volle granen eten – en minder vlees, rood vlees, bewerkt vlees en zuivelproducten – de gezondheid kan bevorderen en beschermt tegen alle soorten ziekten.
Gezonde voeding wordt ook algemeen erkend als een belangrijke beschermingsfactor tegen infectieziekten zoals covid. Om het effect van het voedingspatroon op het verloop van covid te onderzoeken, werden de gegevens van bijna drieduizend gezondheidswerkers uit zes verschillende landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) geanalyseerd. Men koos voor gezondheidswerkers omdat zij elke dag in contact komen met covidpatiënten en het meest blootgesteld worden aan het virus. De meerderheid waren mannen (70%), voornamelijk artsen (95%).
Van de deelnemers aan dit onderzoek hadden 568 covid gehad, de meesten daarvan (430) hadden heel milde tot milde symptomen, en 138 hadden een matige tot ernstige covid-infectie doorgemaakt. Los van belangrijke risicofactoren, was het voedingspatroon van deze mensen sterk gelinkt aan de ernst van de infectie. Diegenen met een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon hadden 73% minder kans op matige tot ernstige covid, en diegenen met een pescetarisch voedingspatroon (vegetarisch maar met vis) hadden 59% minder kans op een matig of ernstig verloop van de infectie. Diegenen met een koolhydraatarm eiwitrijk voedingspatroon (met weinig geraffineerde graanproducten, maar relatief veel vlees en dierlijke producten) hadden bijna vier keer meer kans (386%) op een matige tot ernstige covid-infectie dan diegenen die voornamelijk plantaardig aten.
Vooral meer groenten, fruit, peulvruchten en noten – en minder rood en bewerkt vlees, gevogelte, met suiker gezoete frisdrank en alcohol – was gelinkt aan een milder verloop van covid.
Dat wil niet zeggen dat je geen (ernstige) covid meer kan krijgen wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, alleen dat je – volgens dit onderzoek – minder kans hebt op een ernstiger verloop van de ziekte als je veel ongeraffineerd plantaardig voedsel eet en niet te veel vlees, gevogelte en dierlijke producten (Kim H, 2021).
Dezelfde trend wordt gezien in een veel grootschaliger onderzoek bij meer dan een half miljoen mensen, waaruit blijkt dat meer gezonde plantaardige voedingsmiddelen eten (vooral groenten en fruit) gelinkt is aan een verlaagd risico op een covid-infectie en minder kans op een ernstig verloop als men toch covid krijgt (Merino J, 2021).
Volgens sommige onderzoekers is dat een van de redenen waarom in Afrika, vooral ten zuiden van de Sahara, zo weinig gevallen van (ernstige) covid voorkomen in vergelijking met Noord-Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Het voornamelijk plantaardig voedingspatroon van de Afrikaanse bevolking zorgt voor een gezondere darmflora en minder kans op overgewicht en diabetes, de belangrijkste risicofactoren van een ernstige covidinfectie (Losso JN, 2021).
©Hilde Maris
Meer info
De mechanismen van een COVID-19 infectie. Welke factoren bepalen hoe ziek men wordt? PlaceboNocebo 53.
Veganistisch eten voor levensverlenging? Het totaaleffect van een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon. PlaceboNocebo 62.
Referenties:
- Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case-control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. 2021 Jun 7;4(1):257-266. doi: 10.1136/bmjnph-2021-000272. PMID: 34308134; PMCID: PMC8219480.
- Losso JN, Losso MN, Toc M, et al. The Young Age and Plant-Based Diet Hypothesis for Low SARS-CoV-2 Infection and COVID-19 Pandemic in Sub-Saharan Africa. Plant Foods Hum Nutr. 2021 Sep;76(3):270-280. doi: 10.1007/s11130-021-00907-6. Epub 2021 Jun 24. PMID: 34169470; PMCID: PMC8225309.
- Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et al. Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study. Gut. 2021 Nov;70(11):2096-2104. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353. Epub 2021 Sep 6. PMID: 34489306; PMCID: PMC8500931.