Verschenen in
Foliumzuur kan prekanker-maagaandoeningen omkeren
De maagwand kan door bepaalde omstandigheden zodanig van structuur veranderen dat ze andere eigenschappen krijgt en niet meer doet wat ze normaal moet doen. Wanneer de maagwand chronisch ontstoken is, kunnen de maagklieren ‘verschrompelen’ en vervangen worden door bindweefsel (littekenweefsel) of door klierweefsel dat normaal niet in de maag voorkomt (metaplasie). De maagklieren zijn onder andere belangrijk voor de aanmaak van maagzuur, enzymen, slijm, hormonen, neurotransmitters en de zogenaamde intrinsieke factor (nodig voor de opname van vitamine B12).
Chronische maagontsteking kan er ook voor zorgen dat de cellen van de maagwand veranderen in cellen die meer lijken op de cellen van de darmwand, een verschijnsel dat intestinale metaplasie genoemd wordt. Deze cellulaire wijzigingen zijn een voorstadium van maagkanker. Wanneer er niets aan gedaan wordt, kunnen ze zich verder ontwikkelen tot maagkanker.
Om dit te voorkomen moet je in eerste instantie alle mogelijke schadelijke factoren, zoals alcohol, roken, chronische stress, niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), antibiotica, maagzuurremmers, enz. wegnemen. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor gezond maagslijmvlies, zoals zink, vitamine C, omega-3 vetzuren, polyfenolen, vezelrijke voeding, …
Ook voldoende foliumzuur is belangrijk voor een gezonde maagwand. Suppletie met foliumzuur kan prekanker-maagaandoeningen omkeren en maagkanker voorkomen. Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van DNA en nieuwe cellen en voor gezonde genen. Het zorgt ervoor dat nieuwe cellen die in de maagwand aangemaakt worden de juiste cellen zijn, met alle eigenschappen van maagcellen of maagkliercellen. Het voorkomt ook dat abnormale maagcellen veranderen in maagkankercellen. Een gebrek aan foliumzuur verhoogt het risico op maagkanker. Chronische ontsteking van de maagwand vermindert de opname van foliumzuur uit de voeding en is dus zelf een oorzaak van een gebrek aan foliumzuur (en veel andere voedingsstoffen). Daarmee wordt een vicieuze cirkel gecreëerd.
Suppletie met foliumzuur kan het voorstadium van maagkanker stoppen en omkeren en het maagslijmvlies weer gezonder maken. In klinisch onderzoek wordt dit bereikt door dagelijkse inname van 5 tot 30 mg (5.000 tot 30.000 µg) foliumzuur gedurende drie tot zes maanden (Lei J, 2022).
De hoge doses zijn nodig omdat de opname van foliumzuur verstoord is. In de meeste onderzoeken wordt synthetisch foliumzuur gebruikt, maar de natuurlijke actieve vorm methyltetrahydrofolaat (MTHF) is veiliger en werkt beter. Het voorkomt opstapeling van inactief foliumzuur bij mensen die foliumzuur niet goed kunnen omzetten. Te veel inactief foliumzuur verhoogt het risico op kanker. Wanneer je natuurlijk foliumzuur neemt, hoef je geen megadoses te nemen. De gangbare doeltreffende dosis voor MTHF is 800 µg per dag (Servy EJ, 2018).
Wanneer je het maagslijmvlies optimaal ondersteunt met de juiste voeding (en alle schadelijke factoren elimineert) is de kans op herstel veel groter dan wanneer je alleen een foliumzuursupplement neemt. In de voeding zit foliumzuur vooral in groenten en fruit, zoals groene bladgroenten, spinazie, broccoli, asperges, avocado, citrusvruchten, pruimen, kiwi en aardbeien, maar ook in peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Ze bevatten naast foliumzuur nog veel andere stoffen voor een gezonde maag.
Voedingsstoffen die het maagslijmvlies helpen herstellen
|
|
©Hilde Maris
Meer info
Gezond maagslijmvlies met de juiste voeding. PlaceboNocebo 47.
Referenties:
- Lei J, Ren F, Li W, et al. Use of folic acid supplementation to halt and even reverse the progression of gastric precancerous conditions: a meta-analysis. BMC Gastroenterol. 2022 Aug 2;22(1):370. doi: 10.1186/s12876-022-02390-y. PMID: 35918654; PMCID: PMC9344768.
- Servy EJ, Jacquesson-Fournols L, Cohen M, et al. MTHFR isoform carriers. 5-MTHF (5-methyl tetrahydrofolate) vs folic acid: a key to pregnancy outcome: a case series. J Assist Reprod Genet. 2018 Aug;35(8):1431-1435. doi: 10.1007/s10815-018-1225-2. Epub 2018 Jun 7. PMID: 29882091; PMCID: PMC6086798.