Verschenen in
Histamine intolerantie aanpakken met voedingstherapie
Histamine is een in het lichaam aangemaakte stof die nodig is voor het verwijderen van allergenen of antigenen. Het regelt ook het slaapwaakritme, de temperatuur, de eetlust, motivatie, beweging, emoties en mentale processen. Wanneer te veel histamine in het lichaam aangemaakt of vrijgegeven wordt, of wanneer histamine niet goed afgebroken en verwijderd wordt, kan het overal in het lichaam overactief worden. Dat kan allergische of overgevoeligheidsreacties veroorzaken, maar ook prikkelbare darmen, migraine, rusteloosheid en hyperactiviteit. Men spreekt dan van histamine intolerantie.
Histamine zit ook in de voeding. Het wordt normaal door de darmwand tegengehouden en in de darm afgebroken, maar door bepaalde omstandigheden kan te veel histamine vanuit de darmen in het bloed terechtkomen. Steeds meer mensen hebben last van histamine intolerantie en hebben klachten die heel sterk lijken op allergie. De meest voorkomende symptomen van histamine intolerantie zijn maagdarmklachten, vooral een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en constipatie. Ook neurologische en cardiovasculaire symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen komen heel vaak voor, gevolgd door ademhalingsklachten en huidproblemen. De meeste mensen met histamine intolerantie hebben meerdere van deze klachten na het eten van histaminerijke voeding.
Histamine heeft veel belangrijke functies, dus het gebruik van medicijnen die de werking van histamine blokkeren, heeft ook ongewenste effecten, zoals een verhoogd risico op infecties, slaperigheid, verdoving, gewichtstoename, depressie, alzheimer en epilepsie.
Histamine zelf is niet het probleem, wel de omstandigheden die ervoor zorgen dat te veel histamine aangemaakt of vrijgegeven wordt of dat histamine niet goed afgebroken en verwijderd wordt.
De belangrijkste oorzaken daarvan zijn chronische weefselschade en ontsteking, een verstoorde darmflora en een beschadigde darmwand, te veel toxische stoffen, een slechte detoxificatie, te veel stress, een gebrek aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, een gebrek aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten, en het gebruik van bepaalde medicijnen.
Alleen door deze onderliggende oorzaken aan te pakken, kan de natuurlijke activiteit van histamine hersteld worden, zodat het zijn werk kan doen waar en wanneer dat nodig is, zonder overactief te worden. Het lichaam is heel goed in staat om dat zelf te regelen, maar het moet dan wel optimaal ondersteund worden.
Voedingsstoffen die via verschillende mechanismen de aanmaak en de werking van histamine moduleren (zodat het actief genoeg is, maar niet te actief) zijn probiotica, omega-3 vetzuren, vitamine C, pycnogenol, quercetine, luteoline, curcumine, EGCG (uit groene thee) en andere polyfenolen (Dev S, 2008; Liu F, 2020; Nitta Y, 2007; Sharma SC, 2003; Weng Z, 2012; Kurup VP, 2008; Li GZ, 2005).
©PlaceboNocebo
Meer info
De natuurlijke preventie en behandeling van histamine intolerantie, hooikoorts en aanhoudende neusverkoudheid wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 55.
Referenties:
- Dev S, Mizuguchi H, Das AK, et al. Suppression of histamine signaling by probiotic Lac-B: a possible mechanism of its anti-allergic effect. J Pharmacol Sci. 2008 Jun;107(2):159-66. doi: 10.1254/jphs.08028fp. Epub 2008 Jun 5. PMID: 18544899.
- Kurup VP, Barrios CS. Immunomodulatory effects of curcumin in allergy. Mol Nutr Food Res. 2008 Sep;52(9):1031-9. doi: 10.1002/mnfr.200700293. PMID: 18398870.
- Li GZ, Chai OH, Song CH. Inhibitory effects of epigallocatechin gallate on compound 48/80-induced mast cell activation and passive cutaneous anaphylaxis. Exp Mol Med. 2005 Aug 31;37(4):290-6. doi: 10.1038/emm.2005.39. PMID: 16155406.
- Liu F, Smith AD, Solano-Aguilar G, et al. Mechanistic insights into the attenuation of intestinal inflammation and modulation of the gut microbiome by krill oil using in vitro and in vivo models. Microbiome. 2020 Jun 4;8(1):83. doi: 10.1186/s40168-020-00843-8. PMID: 32498703; PMCID: PMC7273679.
- Nitta Y, Kikuzaki H, Ueno H. Food components inhibiting recombinant human histidine decarboxylase activity. J Agric Food Chem. 2007 Jan 24;55(2):299-304. doi: 10.1021/jf062392k. PMID: 17227057.
- Sharma SC, Sharma S, Gulati OP. Pycnogenol inhibits the release of histamine from mast cells. Phytother Res. 2003 Jan;17(1):66-9. doi: 10.1002/ptr.1240. PMID: 12557250.
- Weng Z, Zhang B, Asadi S, et al. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. PLoS One. 2012;7(3):e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 Mar 28. PMID: 22470478; PMCID: PMC3314669.
- Zhao Y, Zhang X, Jin H, et al. Histamine Intolerance-A Kind of Pseudoallergic Reaction. Biomolecules. 2022 Mar 15;12(3):454. doi: 10.3390/biom12030454. PMID: 35327646; PMCID: PMC8945898.