Verschenen in
Ashwagandha vermindert opvliegers en andere menopauzeklachten
Ashwagandha, de wortel van de plant Withania somnifera, wordt in de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, gebruikt voor het behandelen van algemene zwakte, vermoeidheid, zenuwuitputting, burn-out, geheugenverlies, neurologische aandoeningen en om de weerstand te verhogen. Het wordt ook wel Indische ginseng genoemd, omdat het net als ginseng het lichaam en de geest helpt om zich aan te passen aan stressvolle situaties.
Ashwagandha is ook bijzonder waardevol voor het verminderen van menopauzeklachten. Dat werd onlangs bevestigd in een dubbelblinde placebogecontroleerde studie. Voor dit onderzoek werden vrouwen in de perimenopauze (de zogenoemde ‘overgang’) met milde tot matige menopauzeklachten willekeurig verdeeld in twee groepen. De ene groep moest twee keer per dag 300 mg ashwagandha wortelextract nemen, de andere groep kreeg een placebo. Ze moesten het supplement of de placebo gedurende acht weken nemen.
Al na vier weken hadden de vrouwen die ashwagandha namen minder last van opvliegers, hartkloppingen, slaapproblemen, psychische klachten, spier- of gewrichtspijn, blaasproblemen, vaginale droogte en seksuele ongemakken, dan voordien. Hun menopauzeklachten waren meer dan twee keer zo sterk verbeterd dan die van de vrouwen die een placebo kregen. Bovendien was oestradiol (een vorm van het hormoon oestrogeen) in hun bloed meer gestegen dan bij de vrouwen in de placebogroep.
Volgens de onderzoekers is ashwagandha een veilig en doeltreffend middel voor het verminderen van milde tot matige menopauzeklachten (Gopal S, 2021).
Meer info
Ashwagandha wordt besproken in PlaceboNocebo 37.
De preventie en behandeling van menopauzeklachten komt uitgebreid aan bod in PlaceboNocebo 48.
Referentie:
Gopal S, Ajgaonkar A, Kanchi P, et al. Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Obstet Gynaecol Res. 2021 Dec;47(12):4414-4425. doi: 10.1111/jog.15030. Epub 2021 Sep 22. PMID: 34553463.