Verschenen in
Omega-3 vetzuren kunnen de progressie van ALS vertragen
Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een zenuw- en spierziekte met een snelle progressie. Bij ALS worden de motorische zenuwcellen vernietigd, dat zijn de zenuwen die de spieren aansturen en beweging controleren. Het gevolg daarvan is een snelle achteruitgang van de motoriek en de spierfuncties en na verloop van tijd verlamming. De meest voorkomende doodsoorzaak bij ALS is het uitvallen van de ademhaling of de longfunctie door aantasting van de ademhalingsspieren.
De gemiddelde overlevingsduur na de diagnose is drie tot vijf jaar, maar het natuurlijke verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Bij sommige patiënten kan de progressie een langdurig plateau bereiken en kunnen symptomen zelfs verbeteren of helemaal verdwijnen.
Omega-3 vetzuren zijn onmisbaar voor de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Ze kunnen ziektebeelden zoals ALS voorkomen, maar ook het verloop ervan sterk verbeteren.
In een onderzoek bij meer dan vierhonderd mensen met ALS waren hogere bloedwaarden van alfa-linoleenzuur (ALA) gelinkt aan een tragere achteruitgang van de lichaamsfuncties en een langere overlevingsduur. Hogere bloedwaarden van eicosapentaeenzuur (EPA) en het omega-6 vetzuur linolzuur (LA) gaven eveneens minder kans om tijdens de duur van het onderzoek (meer dan anderhalf jaar) te sterven.
Degenen met de hoogste bloedwaarden van ALA hadden 50% minder kans om te sterven tijdens de periode dat ze opgevolgd werden, dan diegenen met de laagste bloedwaarden. De hoogste bloedwaarden van EPA gaven 55% minder kans om te sterven, de hoogste bloedwaarden van LA verlaagden het risico met 46%.
Omdat diegenen met de hoogste bloedwaarden van ALA ook een duidelijk tragere progressie van hun ziektebeeld hadden, wil men suppletie met ALA gaan onderzoeken als mogelijke therapie voor ALS (Bjornevik K, 2023).
Gezonde voeding en bepaalde voedingsstoffen kunnen de progressie van ALS vertragen en mogelijk omkeren, maar het is belangrijk dat ze al in de vroege fase van ALS ingezet worden. Het is ook belangrijk dat alle mogelijke oorzaken of bijdragende factoren aangepakt worden.
De natuurlijke aanpak van ALS en welke voedingsmedicijnen je kan inzetten tegen neurodegeneratie wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 46 (ALS en neurodegeneratie).
Referentie:
Bjornevik K, Cortese M, Furtado JD, et al. Association of Polyunsaturated Fatty Acids and Clinical Progression in Patients With ALS: Post Hoc Analysis of the EMPOWER Trial. Neurology. 2023 Aug 15;101(7):e690-e698. doi: 10.1212/WNL.0000000000207485. Epub 2023 Jun 21. PMID: 37344230; PMCID: PMC10437021.