Verschenen in
Walnoten eten verbetert aandacht en concentratie bij tieners
De walnoot of okkernoot (Juglans regia L.) wordt wel eens de “koning der noten” genoemd, en wordt beschouwd als de gezondste van alle noten.
Walnoten zijn rijk aan het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een belangrijk vetzuur voor de gezondheid, met name voor het hart, de hersenen en het zenuwstelsel, en het hormonaal systeem. Honderd gram walnoten levert gemiddeld 9 gram ALA. Maar het is de combinatie van omega-3 vetzuren, natuurlijke vitamine E, fytosterolen, vezels en verschillende polyfenolen en andere bioactieve stoffen (waarvan sommige alleen in walnoten zitten) die zo’n brede geneeskrachtige werking heeft, met name in de hersenen.
Walnoten hebben niet alleen de vorm van hersenen, ze verbeteren ook de gezondheid en de werking van onze hersenen. Het is niet voor niets dat ze aangeraden worden aan schoolgaande kinderen en jongeren om hun leervermogen te verbeteren, aan studenten om academische stress te verminderen, en aan ouderen om dementie te voorkomen (Bell L, 2021; Herselman MF, 2022; Chauhan A, 2022).
Walnoten beschermen tegen hersenontsteking of neuro-inflammatie, een chronische milde ontsteking die alle hersenfuncties aantast, en die gezien wordt bij alle mentale, psychiatrische en neurodegeneratieve ziektebeelden (Tan B, 2022).
In een gecontroleerde klinische studie werd een grote groep tieners (van 11 tot 16 jaar) gevraagd om 30 gram walnoten per dag te eten. Ze kregen ook het advies om elke dag minstens één stuk fruit te eten.
Niet iedereen volgde het advies strikt op. De proefpersonen die minstens honderd dagen walnoten gegeten hadden over een periode van zes maanden, hadden aan het einde van de studie een betere aandachtscore, een betere fluïde intelligentie en minder symptomen van adhd, vergeleken met de controlegroep die weinig of geen walnoten at (Pinar-Martí A, 2023). Fluïde of vloeiende intelligentie is het vermogen tot abstract redeneren en conceptuele verbanden leggen (rekenen, begrijpend lezen, teksten schrijven, enz.).
Hoewel de resultaten op zich niet spectaculair waren, zijn ze dat in feite wel voor zo’n minieme en eenvoudige maatregel. Voor de meeste tieners bleek het toch een moeilijke opgave, want slechts 34% van hen at minstens 100 van de 180 dagen 30 gram walnoten.
Meer weten over dit onderwerp?
Lees alles over de holistische aanpak van problemen met aandacht, concentratie, leren en gedrag in ons boek over adhd, leer- en gedragsstoornissen.
Referenties:
- Bell L, Dodd G, Whyte A, et al. The Impact of a Walnut-Rich Breakfast on Cognitive Performance Throughout the Day in Healthy Young Adults. Curr Dev Nutr. 2021 Jun 7;5(Suppl 2):895. doi: 10.1093/cdn/nzab049_008. PMCID: PMC8181957.
- Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients. 2020 Feb 20;12(2):550. doi: 10.3390/nu12020550. PMID: 32093220; PMCID: PMC7071526.
- Herselman MF, Bailey S, Deo P, et al. The Effects of Walnuts and Academic Stress on Mental Health, General Well-Being and the Gut Microbiota in a Sample of University Students: A Randomised Clinical Trial. Nutrients. 2022 Nov 11;14(22):4776. doi: 10.3390/nu14224776. PMID: 36432461; PMCID: PMC9697272.
- Pinar-Martí A, Gignac F, Fernández-Barrés S, et al. Effect of walnut consumption on neuropsychological development in healthy adolescents: a multi-school randomised controlled trial. EClinicalMedicine. 2023 Apr 6;59:101954. doi: 10.1016/j.eclinm.2023.101954. PMID: 37096186; PMCID: PMC10121389.
- Tan B, Wang Y, Zhang X, et al. Recent Studies on Protective Effects of Walnuts against Neuroinflammation. Nutrients. 2022 Oct 18;14(20):4360. doi: 10.3390/nu14204360. PMID: 36297047; PMCID: PMC9609811.