Verschenen in
Rauwe wortelen eten beschermt tegen kanker
Wortelen zijn een rijke bron van carotenoïden, die tot de sterkste antioxidanten in de voeding behoren. Elke dag wortelen eten of wortelsap drinken verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam, en beschermt DNA tegen beschadiging door toxische stoffen (Lee HJ, 2011).
In een meta-analyse van meer dan tachtig studies vond men gemiddeld 10 tot 20% minder kans op verschillende vormen van kanker door regelmatige consumptie van wortelen of hoge bloedwaarden van alfa-caroteen. Hoe meer porties wortelen per week, hoe sterker het beschermende effect (Ojobor CC, 2023).
Wortelen zijn ook een bron van polyacetylenen, zoals falcarinol en falcarindiol. Falcarinolen worden als de “nieuwe” natuurlijke kankerremmers beschouwd. Ze voorkomen het ontstaan van kanker bij dieren die genetisch voorbestemd zijn om kanker te krijgen, en ze remmen de groei van bestaande tumoren. Ze doen dat via verschillende mechanismen, onder andere door het verminderen van ontsteking (Alfurayhi R, 2023).
In een grootschalig Deens onderzoek met meer dan 55.000 mensen die tot 25 jaar lang opgevolgd werden, werd geconcludeerd dat regelmatig wortelen eten het risico op kanker verlaagde met 9 tot 24%. Hoe meer wortels men at, hoe lager het risico op longkanker, pancreaskanker en leukemie.
Vooral rauwe wortels verlagen de kans op kanker. Mogelijk komt dat door het antikankereffect van de falcarinolen, die geïnactiveerd worden door verhitting (Deding U, 2023). Eerder al was in dezelfde groep mensen naar voor gekomen dat meer dan 32 gram rauwe wortelen per dag eten (minstens 2 tot 4 wortelen per week) de kans op darmkanker met gemiddeld 17% verminderde (Deding U, 2020).
Rauwe wortelen of wortelsap kunnen ook helpen als je al kanker hebt. Een combinatie van wortel- en rode bietensap versterkt bijvoorbeeld de werking van chemotherapie, vermindert vermoeidheid en verhoogt de eetlust. Bij chronische lymfatische leukemie kan het zowel op zichzelf als in combinatie met het medicijn chloorambucil de witte bloedcellen sterk verbeteren (Shakib MC, 2015). Hogere bloedwaarden van carotenoïden verminderen ook de kans dat kanker terugkeert na de behandeling (Butalla AC, 2012).
Meer lezen?
De kracht van groenten en fruit bij kanker wordt uitgebreider besproken in PlaceboNocebo 71 (Pancreaskanker en pancreasontsteking).
Lees ook “Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam”, een uitgebreid naslagwerk over de natuurlijke (ondersteunende) behandeling van kanker.
Referenties:
- Alfurayhi R, Huang L, Brandt K. Pathways Affected by Falcarinol-Type Polyacetylenes and Implications for Their Anti-Inflammatory Function and Potential in Cancer Chemoprevention. Foods. 2023 Mar 11;12(6):1192. doi: 10.3390/foods12061192. PMID: 36981118; PMCID: PMC10048309.
- Butalla AC, Crane TE, Patil B, et al. Effects of a carrot juice intervention on plasma carotenoids, oxidative stress, and inflammation in overweight breast cancer survivors. Nutr Cancer. 2012;64(2):331-41. doi: 10.1080/01635581.2012.650779. Epub 2012 Jan 31. PMID: 22292424.
- Deding U, Baatrup G, Christensen LP, et al. Carrot Intake and Risk of Colorectal Cancer: A Prospective Cohort Study of 57,053 Danes. Nutrients. 2020 Jan 27;12(2):332. doi: 10.3390/nu12020332. PMID: 32012660; PMCID: PMC7071341.
- Deding U, Baatrup G, Kaalby L, et al. Carrot Intake and Risk of Developing Cancer: A Prospective Cohort Study. Nutrients. 2023 Jan 29;15(3):678. doi: 10.3390/nu15030678. PMID: 36771385; PMCID: PMC9919376.
- Lee HJ, Park YK, Kang MH. The effect of carrot juice, β-carotene supplementation on lymphocyte DNA damage, erythrocyte antioxidant enzymes and plasma lipid profiles in Korean smoker. Nutr Res Pract. 2011 Dec;5(6):540-7. doi: 10.4162/nrp.2011.5.6.540. Epub 2011 Dec 31. PMID: 22259679; PMCID: PMC3259297.
- Ojobor CC, O'Brien GM, Siervo M, et al. Carrot intake is consistently negatively associated with cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023 Dec 17:1-13. doi: 10.1080/10408398.2023.2287176. Epub ahead of print. PMID: 38104588.
- Shakib MC, Gabrial SG, Gabrial GN. Beetroot-Carrot Juice Intake either Alone or in Combination with Antileukemic Drug 'Chlorambucil' As A Potential Treatment for Chronic Lymphocytic Leukemia. Open Access Maced J Med Sci. 2015 Jun 15;3(2):331-6. doi: 10.3889/oamjms.2015.056. Epub 2015 Jun 2. PMID: 27275246; PMCID: PMC4877878.