Verschenen in
Vitamine K wordt opgebruikt tijdens infectie en ontsteking
Vitamine K is van essentieel belang voor een gezond lichaam, voor de werking van alle organen en voor de preventie van de zogenaamde “ouderdomsziekten” hart- en vaatziekten, diabetes type 2, botverlies, artrose, spierzwakte, hersen- en zenuwaandoeningen en kanker. Men gaat ervan uit dat een gebrek aan vitamine K niet veel voorkomt omdat je zelfs met een typisch westers voedingspatroon voldoende vitamine K binnenkrijgt voor een normale bloedstolling, maar dat is niet per se voldoende voor alle andere lichaamsfuncties. Heel veel mensen hebben bovendien een verhoogde behoefte aan vitamine K, door genetische factoren, het gebruik van bepaalde medicijnen, een verstoorde darmflora, en andere omstandigheden.
Tijdens ernstige infecties of ernstige ontstekingsreacties wordt meer vitamine K verbruikt, onder andere voor het voorkomen van weefselschade. Een infectieziekte zoals griep of covid kan dus een gebrek aan vitamine K veroorzaken, vooral als je voorraad al laag was (Visser MPJ, 2022; Mangge H, 2022).
Een gebrek aan vitamine K is een van de redenen waarom een ernstige infectie verschillende organen kan beschadigen en zowel bloedingen als bloedklonters kan veroorzaken. Voldoende vitamine K is van fundamenteel belang voor een gezonde bloedstolling, voor het voorkomen van bloedingen én trombose, maar ook voor het herstel van beschadigde weefsels, zoals de bloedvaten en de binnenbekleding van organen (Janssen R, 2019).
Een gebrek aan vitamine K bevordert ook het ontstaan van botontkalking (botverlies, zachte botten, osteoporose, botbreuken), aderverkalking (atherosclerose), en verkalking van de nieren, de lever, het hart, de longen, kraakbeen, spieren, ligamenten, pezen, de huid, de ogen en de hersenen. Deze weefsels worden daardoor minder elastisch (stijver).
Vitamine K is ook nodig voor een gezonde darmwand en darmflora, voor het op peil houden van de bloedsuikerspiegel, voor het vernietigen van kankercellen, en nog veel meer.
Zorgen voor voldoende vitamine K kan ernstige complicaties tijdens een infectieziekte voorkomen. Wanneer je niet genoeg vitamine K-rijke voeding eet, is het aangeraden om je vitamine K op peil te houden met suppletie. Tijdens een ernstige infectieziekte kan extra suppletie nodig zijn.
Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten en koolsoorten, zoals boerenkool, broccoli, bloemkool, spinazie, spruiten, asperges, luzerne (alfalfa), verschillende slasoorten, algen, peterselie, munt, oregano, marjolein, avocado, kiwi, druiven, bessen, vijgen, gedroogde pruimen en noten.
Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto (gefermenteerde sojabonen), volle yoghurt, kefir, kaas en zuurkool. Vitamine K2 wordt ook aangemaakt door bepaalde darmbacteriën, op voorwaarde dat de darmflora gezond is (en voldoende vitamine K1 ingenomen wordt).
Meer lezen?
Het belang van voldoende vitamine K wordt besproken in PlaceboNocebo 67 (aderziekten).
Covid-infectie is het hoofdthema van PlaceboNocebo 53.
De echte oorzaken van immuunzwakte en infecties zijn het hoofdthema van PlaceboNocebo 72.
Referenties:
- Janssen R, Visser MPJ, Dofferhoff ASM, et al. Vitamin K metabolism as the potential missing link between lung damage and thromboembolism in Coronavirus disease 2019. Br J Nutr. 2021 Jul 28;126(2):191-198. doi: 10.1017/S0007114520003979. Epub 2020 Oct 7. PMID: 33023681; PMCID: PMC7578635.
- Janus SE, Durieux JC, Hajjari J, et al. Inflammation-mediated vitamin K and vitamin D effects on vascular calcifications in people with HIV on active antiretroviral therapy. AIDS. 2022 Apr 1;36(5):647-655. doi: 10.1097/QAD.0000000000003149. PMID: 34907958.
- Mangge H, Prueller F, Dawczynski C, et al. Dramatic Decrease of Vitamin K2 Subtype Menaquinone-7 in COVID-19 Patients. Antioxidants (Basel). 2022 Jun 24;11(7):1235. doi: 10.3390/antiox11071235. PMID: 35883726; PMCID: PMC9312339.
- Visser MPJ, Walk J, Vermeer C, et al. Enhanced vitamin K expenditure as a major contributor to vitamin K deficiency in COVID-19. Int J Infect Dis. 2022 Dec;125:275-277. doi: 10.1016/j.ijid.2022.10.030. Epub 2022 Oct 28. PMID: 36511328; PMCID: PMC9616484.