Verschenen in
Gember, kaneel en zwarte komijn verlagen de bloedsuikerspiegel bij diabetes
Diabetes wordt in de volksmond “suikerziekte” genoemd, wat verwijst naar de verstoorde suikerstofwisseling (glucosemetabolisme) en de suikers in de voeding die eraan gelinkt worden.
Minder geraffineerde koolhydraten en suikers eten is een van de sleutelfactoren in een antidiabetesdieet. Toch is een koolhydraatarm dieet niet per se een succesformule voor een gezond glucosemetabolisme op lange termijn, vooral niet wanneer je daarvoor overschakelt op een voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten en vetten.
Koolhydraten zijn niet de vijand, maar het is wel belangrijk dat ze in een gezonde vorm aangeboden worden, in een voedingsmatrix van vezels, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en vooral van polyfenolen en andere bioactieve plantenstoffen. Polyfenolen zijn de meest veelzijdige voedingsmedicijnen om diabetes af te wenden of om te keren. De rijkste bronnen ervan zijn groenten, fruit, kruiden en specerijen.
Recent werden gember, kaneel en zwarte komijnzaad getipt als de beste fytomedicijnen voor diabetes. Alle drie deze specerijen verlaagden de bloedsuikerspiegel aanzienlijk (met gemiddeld 17 à 27 mg/dl). Zwarte komijnzaad had het sterkste effect.
Gember en zwarte komijnzaad verlaagden geglyceerd of “versuikerd” hemoglobine (HbA1c), een marker voor een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel. Gember en kaneel verlaagden ook insuline in het bloed aanzienlijk (een teken dat er minder insuline nodig is).
Hoewel vooral kaneel bekendstaat als een natuurlijk diabetesmedicijn, blijkt uit dit onderzoek dat gember mogelijk sterker werkt, omdat het de enige specerij was die een aanzienlijk effect had op de bloedsuikerspiegel, HbA1c én insuline.
Ook andere kruiden en specerijen, zoals kruidnagel, tijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, oregano, zwarte peper, kurkuma en saffraan, hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel, HbA1c en insuline, maar in dit onderzoek kwam dat minder sterk naar voor in vergelijking met de drie “toppers” gember, kaneel en zwarte komijnzaad (Garza MC, 2024).
De gebruikte doseringen varieerden van 600 tot 3.000 mg gember, 360 tot 3.000 mg kaneel en 500 tot 3.000 mg zwarte komijnzaadolie. De meest gangbare doseringen waren 2.000 mg gember, 1.000 mg kaneel en 500 mg zwarte komijnzaadolie.
©PlaceboNocebo
Meer lezen?
Welke voeding, kruiden en specerijen je kan inzetten bij diabetes wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 59 (de bloedsuikerspiegel).
Referentie:
Garza MC, Pérez-Calahorra S, Rodrigo-Carbó C, et al. Effect of Aromatic Herbs and Spices Present in the Mediterranean Diet on the Glycemic Profile in Type 2 Diabetes Subjects: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2024; 16(6):756. https://doi.org/10.3390/nu16060756