Voeding bij parkinson
Een ondergewaardeerde therapie
Voeding heeft een vaak onderschatte impact op het risico om parkinson te krijgen, de ernst van de ziekte en de progressie. Wat je eet – of niet eet – beïnvloedt heel sterk de activiteit van “parkinson-genen”, het immuunsysteem, ontstekingsprocessen, de signalen die de hersenen krijgen van het darmmicrobioom, de integriteit van de bloed-hersenbarrière, het vermogen om toxische stoffen en vrije radicalen onschadelijk te maken, de werking van de (dopaminerge) zenuwcellen, de gezondheid van de mitochondriën, het verwijderen van beschadigde eiwitten, en veel andere processen die bij parkinson verstoord zijn. Voeding speelt een fundamentele rol in de preventie van parkinson, maar een ongezond voedingspatroon kan ook op elk moment aangepast worden om de progressie van de ziekte af te remmen en zelfs te stoppen. Vaak is voeding alleen niet voldoende om alle ontregelde lichaamssystemen te herstellen. Een combinatie van de juiste voedingssupplementen kan helpen om de hersenen en het zenuwstelsel te beschermen tegen verdere schade en verschillende herstelprocessen te activeren. Voedingstherapie wordt steeds meer erkend als een basisvoorwaarde voor een succesvolle behandeling van parkinson.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen