Vitamine D tegen pijnlijke menstruatie

PlaceboNocebo 02

Wie pijn heeft, gooit gemakkelijk zijn principes overboord. Zo zie je dat veel mensen die tegen medicijnen zijn toch naar reguliere pijnstillers grijpen als pijn de kop opsteekt. Dat komt vooral omdat er niet veel goede natuurlijke pijnstillers zijn, zeker geen snelwerkende. Vrouwen die last hebben van menstruatiepijn geven toe dat pijnstillers de enige pillen zijn die ze liever niet opgeven. Ben jij een van die vrouwen? Dan moet je misschien eens vitamine D proberen. Eén enkele hoge dosis vitamine D vermindert de pijn tijdens de menstruatie aanzienlijk en zorgt ervoor dat je twee maanden lang geen pijnstillers nodig hebt, ook niet voor andere soorten pijn.

Bijna de helft van alle vrouwen heeft last van pijnlijke maandstonden. De pijn wordt veroorzaakt door een te hoge aanmaak van prostaglandinen in de baarmoeder. Prostaglandinen zijn hormoonachtige stofjes die uit omega-6 vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) gemaakt worden en die het samentrekken van de baarmoeder en de bloedvaten controleren en een ontstekingsproces op gang zetten. Volgens een Italiaanse arts, Dr. Antonino Lasco, werkt vitamine D als een ontstekingsremmer en doet het de biologische activiteit van de prostaglandinen afnemen.

Dr. Lasco gaf twintig vrouwen met pijnlijke maandstonden een orale dosis van 300.000 IE vitamine D vijf dagen voor het begin van hun menstruatie. Twintig andere vrouwen kregen een placebo. De vrouwen die vitamine D kregen hadden opvallend minder pijn. Het pijnstillende effect was het grootst bij de vrouwen die aanvankelijk de ergste pijn hadden. Geen enkele van de vrouwen die vitamine D kregen had in de twee maanden erna pijnstillers nodig. In de placebogroep greep bijna de helft van de vrouwen naar een pijnstiller.

Als 300.000 IE vitamine D twee maanden lang de pijn verzacht, kan je om de twee maanden zo’n hoge dosis nemen, of je kan elke dag 5000 IE innemen. Laat het vitamine D gehalte in je bloed meten door een arts om de juiste dosis te bepalen. De meeste mensen hebben veel te weinig vitamine D. Misschien is dat wel één van de redenen waarom er zo veel pijnstillers genomen worden.

Tips tegen pijnlijke maandstonden

 • Verlaag de inname van ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) in je voeding: vlees, zuivel, maïsolie, saffloerolie, zonnebloemolie, distelolie, …
 • Verhoog de inname van het ontstekingsremmende omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur): teunisbloemolie, borago olie, zwarte bessenzaad, algen, hennepzaad
 • Verhoog de inname van omega-3 vetzuren: vette vis, zalm, makreel, haring, sardines, levertraan, schaal- en schelpdieren, krillolie, lijnzaad(olie), perilla olie, pompoenpitten, walnoten, postelein, waterkers, algen
 • Belangrijke voedingsstoffen: magnesium, zink, B-vitaminen, vitamine C, vitamine D, omega-3 en GLA

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine D. Een goedkope 'levensverzekering'. PlaceboNocebo 16.

 

Referenties

Lasco A, Catalano A, Benvenga S. Improvement of Primary Dysmenorrhea Caused by a Single Oral Dose of Vitamin D: Results of a Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled Study. Arch Intern Med. 2012;172(4):366-367.

Bertone-Johnson ER, Manson JE. Vitamin D for Menstrual and Pain-Related Disorders in Women. Arch Intern Med. 2012;172(4):367-369.

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

 • Kaneel

  Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

 • Aarding

  De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

 • Metformine

  Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte