Veel in de zon lopen op jonge leeftijd verlaagt het risico op multiple sclerose

PlaceboNocebo 05

Multiple sclerose is een inflammatoire auto-immune demyeliniserende ziekte. Eenvoudiger gezegd: de beschermende myelinelaag rond de zenuwcellen (axonen) wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem (auto-immuniteit) en beschadigd door een overdreven ontstekingsreactie (inflammatie). Axonen zijn de uitlopers van de zenuwcellen. Ze geleiden elektrische impulsen over de lengte van zenuwcellen om ze door te geven naar de volgende zenuwcel. Net als elektriciteitskabels worden axonen omhuld door een niet-geleidende bekleding, een witte vetachtige substantie: myeline. Wanneer deze beschermlaag beschadigd wordt, probeert het lichaam dat te herstellen door de aanmaak van bindweefsel (littekenvorming). De zenuwcellen gaan verharden (sclerose) waardoor de overdracht van zenuwimpulsen minder vlot verloopt en op de duur helemaal stopt. De term Multiple Sclerose verwijst naar deze veelvoudige ‘sclerotische’ (verharde) littekens in de hersenen en het ruggenmerg.

De hoofdrolspelers bij MS zijn dus ontsteking en auto-immuniteit. Beide hebben dezelfde onderliggende oorzaken: verstoorde darmflora, lekke darm, gebrek aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, gebrek aan beweging, verkeerd voedingspatroon, voedselallergie (gluten en koemelk), gebrek aan essentiële vetzuren, enz.

Eén factor die de laatste tijd steeds vaker opduikt is een gebrek aan vitamine D als gevolg van te weinig blootstelling aan zonlicht. In een recente studie vond men opnieuw een beschermend effect van veel in de zon lopen tijdens de kindertijd en de adolescentie.

Er werd ook een verband gevonden tussen MS en het gebruik van zonnecrème en -blokkers. Eén van de onderzoekers, de Britse arts Dr. George Elbers, zegt dat het advies om niet in de zon te komen zonder bescherming een van de meest gênante hoofdstukken in de geschiedenis van de volksgezondheid zal blijken te zijn. Vitamine D beïnvloedt een heel aantal genen en een gebrek aan de zonnevitamine kan al tijdens de zwangerschap de genetische vatbaarheid voor auto-immuniteit verhogen.

Houd kinderen dus niet uit de zon uit angst voor huidkanker. Huidkanker wordt niet veroorzaakt door de zon zelf, maar door andere factoren die ervoor zorgen dat schade door uv-straling niet hersteld wordt. In de winter is er bij ons niet voldoende zonlicht om de nodige vitamine D te leveren. Als je in de zomer veel buiten gelopen hebt, heb je misschien voldoende vitamine D opgeslagen. Maar uit de cijfers van artsen blijkt dat bijna niemand in België en Nederland voldoende vitamine D heeft, tenzij door het gebruik van supplementen. Suppletie met vitamine D is een goedkope en eenvoudige manier om je genen gezond te houden. Vooral in de winter is het geen overbodige luxe.

©Hilde Maris

Meer info
Multiple Sclerose. PlaceboNocebo 10.
Vitamine D. Een goedkope ‘levensverzekering’. PlaceboNocebo 16.
Uv-straling & huidkanker. PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

28th Congress of the European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis. Abstract #64, P253. Presented October 11, 2012.

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Calcium

    Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

  • Salie

    Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

  • Echiumolie

    Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven