Honing effectiever dan Zovirax bij koortsblaasjes

PlaceboNocebo 06

Het herpesvirus is een virus dat nooit helemaal uit je lichaam verdwijnt, maar in je bloed blijft sluimeren. Op momenten dat je afweer verzwakt, kan het de kop opsteken en krijg je een aanval van labiale herpesinfectie (aan de lip) of genitale herpesinfectie (aan de geslachtsorganen). Koortsblaasjes verschijnen dan ook meestal in perioden van stress, overmatig sporten, grote vermoeidheid en tijdens andere infecties, zoals verkoudheid of griep. Het immuunsysteem is dan niet meer in staat om het herpesvirus onder controle te houden.

De beste verdediging tegen terugkerende herpesaanvallen is daarom een gezond immuunsysteem. Wanneer je immuunsysteem efficiënt werkt, zal je nog zelden last hebben van koortsblaasjes of genitale herpes.

Wie regelmatig last heeft van koortsblaasjes, heeft meestal Zovirax binnen handbereik. Zovirax (aciclovir) is een bekend en doeltreffend middel tegen herpes. Wanneer het meteen op de aangetaste plekken wordt aangebracht, ben je veel sneller van je koortsblaasjes af.

Zovirax werkt snel en effectief, maar kan ook bijwerkingen hebben, zoals pijn, huiduitslag, eczeem (ontstoken, geïrriteerde vlekken), netelroos (galbulten), brandend gevoel, jeuk, allergische reacties, droge gebarsten lippen, droge schilferige huid en vaginale ontsteking.

Er is echter een natuurlijk alternatief beschikbaar, dat nog efficiënter is en geen bijwerkingen heeft: honing. In de volksgeneeskunde wordt honing al eeuwen gebruikt als antiviraal middel. In 2004 vergeleken wetenschappers voor het eerst het effect van honing met dat van aciclovirzalf. Daaruit bleek dat honing koortsblaasjes niet alleen sneller doet verdwijnen, maar ook de vervelende symptomen efficiënter verlicht.

Wie honing gebruikte had minder lang last van de infectie, minder pijn, minder korstvorming en was sneller volledig genezen, in vergelijking met wie aciclovir gebruikte. Dit was zowel het geval bij koortsblaasjes op de lip als bij genitale herpes. Het effect op herpes aan de geslachtsorganen was het sterkst.

Er waren geen bijwerkingen bij het gebruik van honing, terwijl bij aciclovir bij sommige patiënten lokale jeuk optrad.

Honing kan ook in combinatie met aciclovir gebruikt worden. Het verbetert de opneembaarheid en de werking van het antiviraal middel.
Kies bij voorkeur voor rauwe, koudgeslingerde, biologische honing zonder toegevoegde stoffen.

©Hilde Maris

Meer info
Herpesvirussen. PlaceboNocebo 29.
Honing. PlaceboNocebo 9.

 

Referenties

 1. Al-Waili NS. Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions. Med Sci Monit. 2004 Aug;10(8):MT94-8.
 2. Zovirax Cream - Official FDA information, side effects and uses. Drug Information Online
 3. He Q, Wang S, Zhang X et al. [Effects of honey to acyclovir in the rabbit eye transport kinetics]. [Article in Chinese] Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011 Oct;36(19):2723-6.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

 • Olijven

  Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Selenium

  De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

 • Aspirine

  Wegen de voordelen op tegen de nadelen?