Exorfinen

Morfine in de voeding

PlaceboNocebo 07

Hoe komt het dat je elke dag zo hunkert naar brood, pasta en gebak? Of dat je moeite hebt om van kaas af te blijven? Iedereen die wel eens op dieet geweest is, weet dat het vaak gemakkelijker is om hamburgers en frieten te laten, dan om te weerstaan aan een boterham met kaas. Dat komt omdat granen (gluten) en melk stoffen bevatten die dezelfde werking hebben als morfine. Deze stoffen, exorfinen, zijn de reden waarom je verslaafd geraakt aan bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen ook een hele reeks psychische klachten veroorzaken die je niet meteen in verband brengt met brood of melk. Niet iedereen heeft er even veel last van. Normaal zijn deze stoffen vrij onschuldig, maar er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat exorfinen schadelijk worden.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding