B-vitaminen versterken de pijnstillende werking van diclofenac bij artrose

PlaceboNocebo 09

Osteoartritis - vaak artrose genoemd - is een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door lokale ontsteking. De dunne laag kraakbeen tussen de gewrichten slijt af en verdwijnt geleidelijk. Daardoor worden zowel het bot als het gewricht beschadigd. Dat geeft pijnlijke, stijve, gezwollen en krakende gewrichten.

Artrose wordt gelinkt aan ontsteking, overgewicht, sportblessures, overmatig gebruik van het gewricht, diabetes, hormonale stoornissen, vrije radicalen en een gebrek aan nutriënten.

Het komt vooral voor bij ouderen, naar schatting bij 70% van de 70-plussers. Knie- en heupartrose komen het meest voor en zijn de oorzaak van afhankelijkheid en immobiliteit bij heel veel ouderen.

De reguliere behandeling bestaat uit afslanken en de spieren versterken om de gewrichten te ontlasten en de pijn verzachten met pijnstillers en ontstekingsremmers zoals diclofenac, die helaas veel schadelijke bijwerkingen hebben.

De B-vitaminen B1, B6 en B12 staan bekend om hun pijnstillende werking, maar de meeste mensen maken er geen gebruik van omdat het effect minder krachtig is dan van reguliere pijnstillers, vooral wanneer de doseringen niet hoog genoeg zijn. Ze kunnen echter ook de pijnstillende werking van diclofenac versterken.

In een Mexicaans ziekenhuis werden onlangs 48 patiënten met ernstige artrose geselecteerd die in afwachting waren van een knievervangende operatie. Ze hadden een pijnscore van 7 of meer op een schaal van 1 tot 10. De helft van hen kreeg een injectie met diclofenac (75 mg), de andere helft kreeg daarnaast ook 100 mg vitamine B1, 100 mg vitamine B6 en 5 mg (5.000 µg) vitamine B12.

De combinatie van diclofenac en B-vitaminen had een veel krachtigere pijnstillende werking dan diclofenac alleen. Dat betekent dat diclofenac lager gedoseerd kan worden, of dat je een betere pijnstilling kan bereiken als je al de hoogste doseringen neemt en toch nog veel pijn hebt.

In deze studie gaf men thiamine (B1), pyridoxine (B6) en cyanocobalamine (B12). Wellicht zou het resultaat nog beter geweest zijn met de actieve vormen van deze vitaminen: benfothiamine (de vetoplosbare vorm van B1 die in de orthomoleculaire geneeskunde gebruikt wordt als pijnstiller), pyridoxal-5-fosfaat (B6) en methylcobalamine (B12).

©Hilde Maris

Meer info
Osteoartritis wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 30.

 

Referentie

Magaña-Villa MC, Rocha-González HI, Fernández Del Valle-Laisequilla C, et al. B-vitamin Mixture Improves the Analgesic Effect of Diclofenac in Patients with Osteoarthritis: A Double Blind Study. Drug Res (Stuttg). 2013 Mar 22.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus